Ioan Oltean vrea să readucă preoţii în Parlament

Deputatul Ioan Oltean, preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PDL, a declarat că a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care încearcă să rezolve problema reprezentării în Parlament a cultelor religioase recunoscute.

23 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean vrea să readucă preoţii în Parlament

Ioan Oltean vrea să readucă preoţii în Parlament

Oltean a spus că în cursul acestei săptămâni a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care încearcă să rezolve problema reprezentării în Parlamentul României a cultelor religioase recunoscute, în special a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul PDL a explicat că proiectul său de lege se justifică prin faptul că Biserica Ortodoxă a luat, în urmă cu câţiva ani, o decizie prin care a stabilit ca aceasta să fie în afara fenomenului politic, solicitând la vremea respectivă preoţilor să se retragă din structurile politice.

"Biserica a rămas, în felul acesta fără reprezentare, fără să existe o legătură între cultele religioase în ansamblul lor şi Parlamentul României. Înainte de 1948, Biserica avea o reprezentare în Senatul României, când Patriarhul era senator de drept, atunci exista această funcţie. În urma unei discuţii cu Preafericitul Daniel, am decis să am această iniţiativă legislativă privind înfiinţarea reprezentanţelor permanente ale cultelor religioase pe lângă Parlamentul României”, a declarat Ioan Oltean

Potrivit sursei citate, propunerea vizează două aspecte: unul se referă la reprezentarea cultelor recunoscute şi participarea acestora la şedinţele comisiilor şi în plen, dar la cerere, şi al doilea se referă la Biserica Orodoxă. Pentru aceasta din urmă, în lege va fi prevăzută reprezentarea permanentă şi obligatorie pe lângă Camera Deputaţilor şi Senat cu dreptul reprezentanţilor de a participa la toate şedinţe comisiilor, a şedinţelor în plen şi comune, indiferent de caracterul public sau nu al acestora.

Mai mult, va fi prevăzut în lege ca cele două Camere ale Parlamentului să fie obligate să asigure spaţii BOR pentru "desfăşurarea normală" a activităţii. Reprezentanţii cultului ortodox, doi la număr, vor fi stabiliţi de Patriarhia Română, care îi va şi plăti. Aceştia vor putea participa la acele şedinţe la care se dezbat acte normative cu privire la viaţa religioasă, la activitatea cultelor în general, la educaţie şi învăţământ şi patrimoniu naţional.

Oltean susţine că Preafericitul Daniel a apreciat iniţiativa, considerând oportună „instituţionalizarea prezenţei cultelor”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici