Iohannis: Deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite doar la Cotroceni şi la Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este important ca deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite numai la Cotroceni sau la Guvern, ci şi la nivelul societăţii civile, afirmând că imaginea şi forţa unei Românii puternice sunt generate de performaţa sistemului educaţional.

597 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite doar la Cotroceni şi la Guvern

Iohannis: Deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite doar la Cotroceni şi la Guvern

"Imaginea şi forţa României puternice sunt şi vor fi generate de performaţa sistemului nostru educaţional. Este important ca deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite numai la Cotroceni sau la Guvern, de aceea le vom prelua din societate, de la ONG-uri şi experţi, şcoli şi universităţi, profesori şi elevi, părinţi şi angajatori, de la cetăţeni pur şi simplu", a declarat preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul unui mese rotunde cu tema "Perspectiva elevilor asupra sistemului de învăţământ românesc", organizată la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a afirmat că educaţia şi cercetarea sunt piloane pentru a construi o Românie modernă, iar "copiii noştri sunt prea importanţi pentru a experimenta constant forme fără fond", şeful statului afirmând că de-a lungul carierei didactice a experimentat el însuşi inconstanţa reformelor, lipsa de viziune şi de preocupare în încurajarea performanţelor, precum şi importanţa reconsolidării statutului dascălilor în societate şi necesitatea de a avea la catedră oameni bine pregătiţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit că la începutul anului şcolar a anunţat că va lansa dezbaterea sectorului de educaţie şi cercetare şi a explicat că în următorii doi ani vor exista trei etape importante ale acestui proces.

"În primul an, vom dezbate principalele opţiuni strategice ale României, privind sistemul naţional de educaţie care pot fi transformate în obiective de ţară şi integrate într-o viziune pe termen lung. (...) În cea de a doua etapă îmi doresc ca pornind de la acţiunea societăţii să fie elaborate de către experţi o stategie care uletrior să fie pusă în dezbatere publică. Aceste documente ar urma să stea la baza unui nou cadru legislativ în educaţie care va reprezenta astfel un instrument de punere în operă a unei viziuni şi a unei strategii asumate, nu un scop în sine", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a susţinut că "demersul nu se opreşeşte aici", urmând ca la finalul anului 2017, în ultima etapă a dezbaterilor, România să poată avea "un mixt de politici şi un model de guvernanţă pe zona de educaţie şi cercetare care să răspundă viziunii şi ţintelor naţionale, să asigure atingerea obiectivelor strategice şi implementarea planului operaţional".

Şeful statului a mai spus că în procesul de consultare vor fi utilizate mai multe instrumente, "cele mai importante fiind un portal de consultare intercativă, în care se vor exprima nu numai opţiuni, ci şi argumente, o campanie de comunicare conectată la toate segmentele din societate, dar şi o serie de dezbateri organizate atât de administraţia prezidenţială, cât şi de actori din zona educaţiei".

Şeful statului a precizat că actul didactic este cu atât mai performant cu cât răspunde mai corect nevoilor şi asteptărilor celor direct vizaţi, fapt pentru care consideră că implicarea elevilor şi a studenţilor este absolut necesară nu numai în privinţa responsabilităţii faţă de propria formare, dar şi în ceea ce priveşte procesul decizional.

Klaus Iohannis a felicitat Consiliul elevilor cu prilejul zilei internaţionale a elevilor şi studenţilor şi a afirmat că este prima dată când în deschiderea depunerii jurământului de către noul Guvern se ţine un seminar pentru elevi, lucru care nu poate fi decât de bun augur.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici