Iohannis declară că Uniunea Europeană trebuie să fie mai apropiată de cetăţenii săi

Uniunea Europeană trebuie să-şi menţină nealterate valorile şi principiile fundamentale şi să fie mai apropiată de cetăţenii săi, a spus, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului European Coudenhove-Kalergi.

371 afișări
Imaginea articolului Iohannis declară că Uniunea Europeană trebuie să fie mai apropiată de cetăţenii săi

Iohannis declară că Uniunea Europeană trebuie să fie mai apropiată de cetăţenii săi

„Aşa cum Richard von Coudenhove-Kalergi şi părinţii fondatori ai Uniunii Europene - Robert Schuman, Konrad Adenauer şi Alcide de Gasperi - au avut viziunea realizării proiectului european, aşa şi noi avem datoria să ducem mai departe această preţioasă moştenire şi să consolidăm proiectul european pe baza valorilor sale fundamentale”, a mai spus preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, liderii europeni trebuie să găsească soluţii comune la provocări, iar, pe de altă parte, proiectul european trebuie să fie cunoscut mai bine şi susţinut de cetăţeni, care să simtă că îi aparţin pe deplin.

Preşedintele a trecut în revistă provocările cu care s-a confruntat în ultimii ani Uniunea Europeană, de la criza economică, criza migraţiei, fenomenul terorist, la evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică.

Totodată, a reamintit Iohannis, în 2020, la 31 ianuarie, pentru prima dată, un stat membru a părăsit marea familie europeană.

„Plecarea Marii Britanii a fost o grea încercare, dar noi, cele 27 de state membre, am strâns rândurile şi am arătat că unitatea noastră este solidă”, a spus preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, cetăţenii europeni au rămas puternic ataşaţi de proiectul european, lucru demonstrat de rezultatele de ansamblu ale alegerilor europene din mai 2019.

„Astfel de momente trebuie să ne ghideze mai departe şi să ne dea încredere în viitorul nostru comun. Aceste documente strategice trebuie astăzi puse în practică”, a declarat preşedintele.

România va continua să acţioneze ca un stat membru angajat în procesul construcţiei europene, al adâncirii integrării europene, în beneficiul tuturor statelor membre şi al cetăţenilor, a mai spus Iohannis.

„Exercitarea pentru prima dată de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului trecut, a demonstrat, o dată în plus, prin eforturile depuse şi prin rezultatele obţinute, ataşamentul României pentru aprofundarea Uniunii, pentru avansarea dosarelor majore ale agendei europene de astăzi”, a declarat acesta.

„Vrem o Uniune mai puternică în plan intern, dar şi în planul acţiunii sale globale, inclusiv în vecinătatea noastră imediată. Suntem beneficiarii direcţi ai procesului de extindere şi ne dorim ca acesta să continue, pentru a promova stabilitatea, democraţia şi dezvoltarea dincolo de frontierele actuale ale Uniunii”, a mai spus preşedintele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici