Iohannis, despre criza SUA-Iran: UE poate găsi soluţii pentru reducerea tensiunilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la situaţia SUA - Iran, că Uniunea Europeană poate fi parte la găsirea unor soluţii care să reducă tensiunile şi să calmeze lucrurile. Şeful statului a precizat că România va transmite mesaje ferme pe această linie.

98 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre criza SUA-Iran: UE poate găsi soluţii pentru reducerea tensiunilor

Iohannis, despre criza SUA-Iran: UE poate găsi soluţii pentru reducerea tensiunilor

„De-a lungul anilor, România a avut un rol important în eforturile de stabilizare şi reconstrucţie din această ţară, în cadrul unor demersuri internaţionale colective. Aceste procese trebuie să continue, în primul rând, în interesul cetăţenilor irakieni şi pentru a nu irosi eforturile substanţiale în acest sens. Lupta noastră comună, a partenerilor internaţionali şi a instituţiilor şi cetăţenilor din această ţară, împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate. Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea în regiune şi a oferi siguranţa necesară reconstrucţiei”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută, joi la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că este necesară prevenirea „unei spirale a instabilităţii”.

„Prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, mâine, la Bruxelles, Uniunea Europeană poate fi parte la găsirea soluţiilor de reducere al tensiunilor şi calmare a situaţiei. România va transmite valorile şi mesajele ferme pe această linie, alături de disponibilitatea de a contribui la soluţii comune constructive. De asemenea, se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune şi în combaterea terorismului. Este, cu siguranţă, nevoie de prevenire a unei spirale a instabilităţii”, a completat Iohannis.

Şeful statului a mai precizat că condiţiile esenţiale pentru găsirea unor soluţii pe termen lung sunt calmul şi reluarea dialogului pentru detensionarea situaţiei.

„Cred că şi noi, şi aliaţii noştri, organizaţiile internaţionale relevante, dar şi toate statele din regiune, trebuie să acţionăm în favoarea acestui obiectiv. Calmul şi reluarea dialogului pentru detensionarea situaţiei, alături de respectarea angajamentelor internaţionale asumate, sunt condiţii esenţiale pentru identificarea unor soluţii pe termen lung”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.

Bază militară din Irak, care găzduieşte trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste, a fost ţinta unui atac cu rachete în cursul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News.

Iranul a ripostat miercuri dimineaţă lansând rachete asupra a două baze militare din Irak, care adăpostesc trupele americane. Nu au fost raportate victime.

Preşedintele SUA Donald Trump a precizat, tot miercuri, că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

„Statele Unite vor impune imediat sancţiuni suplimentare asupra regimului iranian”, a continuat Donald Trump, precizând că Washingtonul analizează modalităţi de a riposta la atacurile iraniene cu rachete asupra bazelor din Irak.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici