Iohannis despre decizia lui Ponta de a nu forţa votul în Consiliul JAI: E un lucru înţelept

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat, luni, că decizia premierului Victor Ponta de a nu forţa votul în Consiliul JAI referitor la aderarea României în Schengen "e un lucru înţelept", anunţând că va face lobby în Germania pentru a schimba opinia oficialilor despre România.

588 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre decizia lui Ponta de a nu forţa votul în Consiliul JAI: E un lucru înţelept

Klaus Iohannis (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre decizia premierului Victor Ponta de a nu forţa votul în Consiliul JAI referitor la aderarea României la spaţiul Schengen.

"Este un lucru înţelept că nu se doreşte forţarea unei decizii în Consiliul JAI, fiindcă nu va rezolva nimic. Poziţia unora şi altora a fost exprimată, nu au sens astfel de forţări prin vot şi mă bucur că primul-ministru a luat această hotărâre. Sunt optimist că, după ce toată lumea se va linişti, după campaniile electorale şi după alegeri (alegerile din Germania - n.r) lucrurile vor fi discutate şi tranşate cu mai mult calm", a declarat Iohannis.

Întrebat ce părere are despre declaraţia ministrului de Interne, Radu Stroe, potrivit căreia ministrul de Interne din Germania "a pierdut ocazia să tacă" atunci când a spus că va exercita dreptul de veto al Germaniei dacă se ajunge la vot în privinţa aderării României la Schengen, Iohannis a apreciat că Radu Stroe "s-a trezit într-o situaţie nemeritată".

"Domnul ministru Stroe s-a pregătit foarte mult şi şi-a pus foarte multe speranţe în acest Consiliu JAI de joi. Cu siguranţă, s-a trezit într-o situaţie nemeritată. În astfel de situaţii, cu siguranţă, se poate întâmpla ca afirmaţiile să aibă o anume acuitate", a apreciat Iohannis.

Răspunzând unei întrebări, Iohannis a menţionat că nu consideră "un eşec" noua amânare în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen.

"Nu aş clasa acest lucru ca un eşec. Este păcat că nu putem să parcurgem aceste chestiuni mai repede. Dar, câteodată, lucrurile mai bune au nevoie de timp mai mult", a afirmat Iohannis.

Acesta a anunţat că va face lobby în Germania pentru ca oficialii de acolo să-şi schimbe poziţia în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen.

Klaus Iohannis a participat, luni, în calitate de preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România la şedinţa Comisiei Mixte Guvernamentale Româno-Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România, alături de oficiali din guvernele României şi Germaniei.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că ministrul german de Interne este un suporter al României, menţionând însă că din punctul acestuia de vedere România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici