Iohannis, despre vizita lui Macron: O nouă dovadă a relaţiei bilaterale excelente

Vizita lui Emmanuel Macron în România şi consultările substanţiale reprezintă o nouă dovadă a relaţiei bilaterale excelente de parteneriat strategic autentic între Franţa şi România, spune Klaus Iohannis. Discuţiile au vizat situaţia din Ucraina, summitul NATO de la Madrid şi aderarea la Schengen.

97 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre vizita lui Macron: O nouă dovadă a relaţiei  bilaterale excelente

Iohannis, despre vizita lui Macron: O nouă dovadă a relaţiei bilaterale excelente

„Vizita dvs şi consultările substanţiale pe care tocmai le-am încheiat sunt o nouă dovadă a relaţiei bilaterale excelente de parteneriat strategic autentic între ţările noastre. Inclusiv pe fondul crizei generată de agresiunea militară a Federaţiei Rusă în Ucraina, cooperarea noastră pe linie de securitate a cunoscut în ultima perioadă o intensificare deosebită şi foarte bine venită”, spune Klaus Iohannis.

El i-a mulţumit omologului francez pentru că a trimis militari în România şi pentru asumarea calităţii de lider al grupului de luptă NATO din ţara noastră.

„Un loc aparte în discuţiile noastre l-a avut pregătirea Summitului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esenţiale pentru viitorul Alianţei şi pentru securitatea noastră comună. Astfel, am discutat, cu prioritate, despre necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, mai ales, sigur, la Marea Neagră, despre noul Concept Strategic, despre susţinerea partenerilor Alianţei şi perspectivele aderării Suediei şi Finlandei. Evident, am discutat cu Preşedintele Macron despre preocuparea noastră faţă de continua deteriorare a situaţiei umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiaţii ucraineni care vin în România, precum şi sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care şi Franţa l-a utilizat în mod intensiv”, a adăugat şeful statului român.

El a relatat că o altă temă de interes comun prioritar pentru România şi Franţa, abordată în cadrul discuţiilor, a fost asigurarea securităţii alimentare la nivel global, care este „profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această ţară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii”.

„România depune eforturi susţinute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre. Autorităţile noastre caută soluţii integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noştri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Preşedinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv. De asemenea, am discutat şi despre sprijinul substanţial pe care România şi Franţa îl acordă Republicii Moldova. Mă bucur că, după vizita de acum în România, domnul Preşedinte va ajunge la Chişinău şi, în acest context, am discutat despre cum putem ajuta Republica Moldova să facă faţă multelor provocări cu care se confruntă ca urmare a crizei de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. O importantă iniţiativă în acest scop o reprezintă Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova pe care România, Franţa şi Germania au lansat-o, la Berlin, în aprilie, şi am abordat pregătirile pentru conferinţa de follow-up pe acest subiect pe care România o va găzdui în această vară”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, cei doi şefi de stat au discutat şi tema securităţii energetice, inclusiv din perspectiva evoluţiilor din Ucraina şi a deciziilor strategice ale Uniunii Europene de eliminare a dependenţelor de Federaţia Rusă precum şi despre perspectivele extinderii spaţiului Schengen.

„Am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii Pieţei Unice, în beneficiul cetăţenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a continuat Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a exprimat susţinerea pentru aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi pentru adoptarea cât mai curând a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici