Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe miniştrii de externe polon şi turc

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi, pe miniştrii afacerilor externe din Republica Polonă şi Republica Turcia, Jacek Czaputowicz şi Mevlüt Çavuşoğlu, cu prilejul participării acestora la lucrările Trilateralei informale pe teme de securitate România- Polonia-Turcia.

85 afișări
Imaginea articolului Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe miniştrii de externe polon şi turc

Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe miniştrii de externe polon şi turc

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marţi, pe miniştrii afacerilor externe din Republica Polonă, Jacek Czaputowicz, şi Republica Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, însoţiţi de omologul lor român, Teodor Meleşcanu, cu prilejul participării acestora la lucrările Trilateralei informale pe teme de securitate România- Polonia-Turcia, organizate în cursul acestei zile, la Bucureşti. Discuţiile au vizat principalele modalităţi de cooperare în acest format, lansat la iniţiativa României în anul 2012, pentru avansarea agendei de securitate regională şi internaţională, pornind de la principalele concluzii ale Summitului NATO de la Bruxelles, din iulie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, Preşedintele României a evocat rolul esenţial al Alianţei în gestionarea provocărilor actuale şi a evidenţiat importanţa contribuţiei comune a celor trei state, care sunt cele mai mari state aliate de pe Flancul Estic al NATO, la îndeplinirea obiectivelor Alianţei Nord-Atlantice.

”Având în vedere magnitudinea şi complexitatea acestor provocări, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa legăturii transatlantice, precum şi a unităţii şi solidarităţii aliate. Totodată, Preşedintele României a salutat progresele înregistrate în consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, inclusiv în ceea ce priveşte întărirea securităţii Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, şi a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel şi a reconfirmat angajamentul ţării noastre de a contribui activ la aceste demersuri, precum şi la programele de asistenţă destinate statelor partenere. În ceea ce priveşte partenerii estici, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea menţinerii unui dialog intens cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul relaţiei acestor state cu NATO. Astfel, Preşedintele României a încurajat valorificarea mecanismelor de cooperare instituţională dintre Alianţa Nord-Atlantică şi aceste state partenere, în vederea sprijinirii acestora în consolidarea procesului de reforme şi a sporirii rezilienţei în confruntarea cu ameninţările de securitate actuale. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat în egală măsură importanţa pentru România a integrării europene a Balcanilor de Vest, respectiv a Parteneriatului Estic”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

De asemenea, Preşedintele României a reconfirmat angajamentul ţării noaste pentru continuarea eforturilor de combatere a terorismului, inclusiv printr-o cooperare mai strânsă între NATO şi Uniunea Europeană, subliniind, totodată, importanţa pe care o au evoluţiile cu privire la Siria, atât din punct de vedere securitar, cât şi al efectelor cu privire la problematica migraţiei. În ceea ce priveşte Iniţiativa celor Trei Mări, Preşedintele României a evidenţiat potenţialul Iniţiativei ca instrument de stimulare a unei relaţii transatlantice puternice, prin implicarea UE şi SUA în susţinerea obiectivelor Summitului de săptămâna viitoare.

„Miniştrii de externe polon şi turc au subliniat, în cadrul discuţiilor, importanţa formatului trilateral, au arătat că România este un aliat şi un partener de încredere, cu care împărtăşesc evaluări de securitate similare şi au exprimat deplină susţinere pentru obiectivele viitoare Preşedinţii române a Consiliului UE. De asemenea, cei doi miniştri au împărtăşit evaluările lor cu privire la rezultatele Summitului NATO din luna iulie. Ministrul Jacek Czaputowicz a exprimat susţinerea pentru o relaţie transatlantică puternică şi aprecierea pentru implicarea personală a Preşedintelui Klaus Iohannis în stimularea sinergiilor şi a unei cooperări sporite în măsură să aducă beneficii pentru securitatea şi dezvoltarea regiunii, prin intermediul acestui format trilateral de cooperare, al Iniţiativei celor Trei Mări şi prin intermediul Formatului Bucureşti (B9). Totodată, ministrul de externe polon a exprimat speranţa că mandatul viitor al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene va consolida sprijinul pentru partenerii din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest. Ministrul Mevlüt Çavuşoğlu a evidenţiat aprecierea pentru acest format trilateral de dialog şi consultare, care şi-a dovedit utilitatea în timp, contribuind la o înţelegere mai bună a ameninţărilor la adresa securităţii regionale, în special cele ce privesc terorismul. De asemenea, ministrul de externe turc a subliniat dorinţa Turciei pentru menţinerea unei relaţii transatlantice solide, respectiv pentru o relaţie UE-NATO de succes”, se menţionează în finalul comunicatului de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici