Iohannis: Niciun aliat nu ne va putea garanta securitatea dacă noi singuri nu vom putea face asta

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu ocazia învestirii noului şef al Statului Major General al Armatei, că niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodată securitatea dacă noi singuri nu vom face asta, şi că este nevoie să fim un generator de securitate regională.

498 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Niciun aliat nu ne va putea garanta securitatea dacă noi singuri nu vom putea face asta

Klaus Iohannis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele a arătat că ”România şi-a câştigat, cu o contribuţie importantă a militarilor noştri, respectul aliaţilor şi garanţia sprijinului acestora la nevoie”.

”Însă niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodată securitatea dacă noi singuri nu vom face asta pentru noi. Trebuie să fim un generator de securitate regională, nu doar un beneficiar al sistemului de alianţe din care facem parte”, a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis a ţinut să mai afirme că, ”în domeniile politicii externe şi de securitate, strâns conectate, este adeptul principiului consecvenţei”.

”Apartenenţa ţării noastre la NATO şi UE este definitorie, iar continuitatea şi predictibilitatea în relaţia României cu aceste organisme, dar şi cu partenerii noştri strategici, sunt esenţiale. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii are o însemnătate deosebită pentru ţara noastră din punct de vedere militar şi sper ca el să poate fi dus mai departe, cu o îmbunătăţire semnificativă a relaţiei pe latura economică, nu doar de dragul beneficiilor şi bunăstării economice pe care le va aduce, ci şi pentru că, la rândul ei, bunăstarea economică generează securitate.

Preşedintele l-a felicitate pe generalul Ştefan Dănilă, pentru modul în care a condus Statul Major General.

”A fost o perioadă dificilă, caracterizată în primul rând de constrângeri bugetare resimţite la nivelul întregii ţări. Cu toate acestea, militarii români şi-au făcut datoria cu onoare şi profesionalism, fie că şi-au reprezentat ţara pe câmpul de luptă în teatrele de operaţii, în misiuni de reprezentare la nivel internaţional, sau acasă, în unităţile militare de pe teritoriul naţional”, a arătat preşedintele.

El i-a urat succes noului şef al Statului Major General al Armatei, general Nicolae Ciucă.

”În calitate de şef al statului şi de comandant al Armatei, ca preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, voi face tot posibilul pentru a vă sprijini în eforturile dumneavoastră de asigurare a necesităţilor Armatei României. Siguranţa militarilor din teatrele de operaţii trebuie să fie o preocupare permanentă atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru conducerea politică a ministerului. Împreună vom reuşi să identificăm soluţiile atât de necesare pentru ca programele de înzestrare să aibă ritmul asumat, fără întârzieri, dar şi pentru creşterea calităţii vieţii personalului Armatei României”, a mai transmis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici