Iohannis şi Steinmeier, vizită la FDGR: Germania este primul partener comercial al României

Germania este primul partener comercial al României şi al doilea investitor în ţara noastră, a spus, joi, preşedintele Klaus Iohannis, în vizita sa în Sibiu, alături de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Vizita celor doi preşedinţi continuă la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal.

110 afișări
Imaginea articolului Iohannis şi Steinmeier, vizită la FDGR: Germania este primul partener comercial al României

FOTO Iohannis/Facebook

Iohannis este, alături de Steinmeier, la Forumul Democrat al Germanilor din România, la sediul din Sibiu.

„Ca de fiecare dată, reîntâlnirea cu membrii formaţiunii pe care am avut onoarea să o conduc timp de câţiva ani - Forumul Democrat al Germanilor din România - este încărcată de emoţie. Mă bucur să mă aflu din nou aici, alături de dumneavoastră, reprezentanţii minorităţii germane, pentru a aduce un omagiu legăturilor vechi de secole dintre românii, saşii şi şvabii de pe meleagurile Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei. Mă bucur, totodată, să pot evoca, în faţa domnului preşedinte federal, rolul esenţial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România şi spaţiul german. De mulţi ani, Germania este primul partener comercial al României şi al doilea investitor în ţara noastră. Calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată în România şi sperăm că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane de aici”, a spus Klaus Iohannos.

Iohannis i-a spus lui Steinmeier că statul român apreciază, în mod deosebit, contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea socială, economică şi culturală a României, precum şi loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului.

„În egală măsură, apreciem eforturile constante şi neobosite ale etnicilor germani de a-şi păstra identitatea şi moştenirea culturală. România sprijină aceste eforturi de păstrare a identităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase a minorităţilor. România rămâne una dintre ţările europene unde limba germană este apreciată şi învăţată, atât în rândul minorităţii germane, cât şi în afara ei. Susţinem predarea limbii germane în România, ca limbă maternă sau limbă străină, şi, în acest sens, apreciem sprijinul deosebit al partenerilor noştri germani. De la an la an, aprofundăm colaborarea cu partea germană în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale pentru problemele etnicilor germani din România. Această Comisie joacă un rol important pentru asigurarea şi promovarea drepturilor identitare şi culturale ale etnicilor germani, precum şi pentru facilitarea dialogului intercultural”, a mai spus preşedintele României.

Vizita celor doi preşedinţi continuă la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, unde elevii şi profesorii au venit de acasă pentru a-i întâmpina, în ciuda faptului că este grevă generală şi şcolile din toată ţara sunt goale. Klaus Iohannis a fost profesor de fizică la acest colegiu, înainte de a deveni primarul Sibiului, în anul 2000.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici