Ion Iliescu: M-a cutremurat vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu, e o mare pierdere pentru noi toţi

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu spune că l-a "cutremurat" vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, fost senator PSD, afirmând că "este o mare pierdere pentru noi toţi şi pentru cinematografia românească".

1138 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu: M-a cutremurat vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu, e o mare pierdere pentru noi toţi

Ion Iliescu: M-a cutremurat vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu, e o mare pierdere pentru noi toţi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"M-a cutremurat când am aflat. Este o mare pierdere pentru noi toţi, pentru cinematografia românească. A fost o mare personalitate a filmului românesc. Dispare o personalitate a culturii româneşti, a cinematografiei româneşti. A fost un om care a creat, era un om eminamente pozitiv, constructiv, şi s-a străduit foarte mult ca să menţină cinematografia românească pe linia de plutire după 1989. Şi personal s-a implicat, era dăruit acestei arte, folosind inclusiv calitatea lui de inginer, că el a fost inginer la orgini", a declarat pentru MEDIAFAX Ion Iliescu.

El a mai spus că vorbise miercuri cu soţia lui Sergiu Nicolaescu şi că spera ca în cursul acestei zile să îl poată vizita la spital pe regizor.

"Am aflat cu tristeţe şi m-a cutremurat această ştire, mai ales că ieri după-amiază am vorbit la telefon cu soţia lui Sergiu Nicolescu. Urmăream starea lui la spital. Mi-a povestiti de Crăciun despre accidentul acela, a alunecat pe gheaţă şi şi-a fisurat nişte coaste. Şi eu credeam că asta a fost cauza internării sale. Am aflat că de fapt a avut o peritonită şi de la soţie am aflat ieri că după operaţie a avut o evoluţie mai complicată. Ieri dimineaţă s-a simţit mai rău, dar după-amiază şi spre seară se ameliorase situaţia lui. Era şi dânsa mai optimistă şi speram ca azi poate să-i fac o vizită, însă m-a luat prin suprindere această veste tragică", a mai spus Iliescu.

Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu căzuse în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.

În 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa mulţumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.

"Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite", spunea Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici