Iulian Chifu: Acordul de coabitare Băsescu-Ponta este o formulă "win-win"

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu afirmă, într-o analiză transmisă MEDIAFAX, că acordul de coabitare încheiat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta este o "formulă win-win", în care câştigă fiecare dintre cei doi, dar şi România.

691 afișări
Imaginea articolului Iulian Chifu: Acordul de coabitare Băsescu-Ponta este o formulă "win-win"

Victor Ponta, Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Acordul e o formulă win-win, în care fiecare câştigă. Cred că premierul a fost relansat ca legitimitate şi încredere pe scena europeană şi are şanse unice să livreze. Preşedintele a câştigat din acord pentru că rolul şi atribuţiile sale au fost consacrate, iar România a câştigat pentru că elementele sale instituţionale naţionale, cele de permanenţă - care nu variază cu schimbarea vântului politic - sunt garantate şi-şi pot vedea mai departe de treabă", afirmă Chifu.

De asemenea, consilierul prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională consideră că acordul reprezintă un "avantaj şi pentru investitori, şi pentru ratingul de ţară al României, şi pentru partenerii din UE – care numai de un nou caz Ungaria nu mai aveau timp să se ocupe, după problemele economice acute ale zonei sudice şi eforturile pentru menţinerea euro".

Chifu arată că breşele create de rivalităţile dintre ramurile Executivului au permis unor actori "nu întotdeauna cei mai bine intenţionaţi pentru România" să încerce valorifice situaţia "în atingerea unor obiective proprii".

"Sper că acea perioadă e depăşită, cred că coabitarea poate să funcţioneze – nu simplu, nu implicit, ci cu muncă şi instituţionalizarea tuturor componentelor din Acord – şi existenţa acestei perspective permite evoluţii pozitive pentru România. Avem o supermajoritate care poate fi utilizată pentru reforme care altfel nu s-ar putea face şi cred că actuala majoritate şi Guvernul au ambiţii importante pentru România ce se situează dincolo de controlul justiţiei sau suspendarea preşedintelui", evidenţiază Chifu.

Potrivit acestuia, acordul de coabitare are un rol important şi deoarece "cuantifică şi voinţa, şi dorinţa, şi nevoia unei coerenţe şi responsabilităţi în special pe temele strategice şi în politica externă, de securitate şi apărare".

"Să sperăm că va dura şi să lucrăm cu toţii pentru ca această coabitare să fie de real succes. Chiar cu preţul lipsei scandalurilor şi scăderii audienţelor presei ce trăieşte din această confruntare supralicitată dincolo de necesarul anului electoral 2012", concluzionează consilierul preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici