Ivan: Până în ultima clipă vom face tot ce va fi nevoie ca USL să rămână unită

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirmă că premierul Victor Ponta şi PSD nu doresc dezbinarea USL, ci dimpotrivă, continuarea parteneriatului şi a proiectului actual, el menţionând că în comunicatul de vineri al purtătorului de cuvânt al PNL sunt difuzate în spaţiul public neadevăruri.

316 afișări
Imaginea articolului Ivan: Până în ultima clipă vom face tot ce va fi nevoie ca USL să rămână unită

Ivan: Până în ultima clipă vom face tot ce va fi nevoie ca USL să rămână unită (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Consider cu fermitate că proiectul USL trebuie să meargă mai departe. Guvernul este al tuturor românilor, nu al PSD sau PNL, şi trebuie să evităm o criză politică. Până în ultima clipă credem că USL trebuie să rămână unită şi acesta este sensul tuturor declaraţiilor de până acum ale liderului PSD Victor Ponta. Regret că doamna Pocora, în calitatea sa de purtător de cuvânt, continuă să promoveze o informaţie greşită, dată pe surse, legat de ce ar fi declarat premierul Victor Ponta în privinţa candidaturii lui Crin Antonescu. Domnul Victor Ponta a comentat o ipoteză, nu a făcut afirmaţiile pe care doamna Pocora le creditează ca fiind adevărate cu privire la candidatura domnului Antonescu", se arată într-un comunicat remis, vineri, de Ivan.

El subliniază că, aşa cum a declarat şi premierul, PSD vrea în continuare noii miniştri desemnaţi de PNL şi aşteaptă ca "partenerii liberali" să ia o decizie cât mai repede în privinţa acestora.

"Încă de la început, aceştia au fost invitaţi să îşi preia portofoliile de miniştri, chiar dacă discuţia despre postul de vicepremier s-a prelungit ulterior. Reamintim că, pentru a evita blocajul, premierul i-a propus lui Crin Antonescu să numească miniştri interimari din partea PNL măcar la ministerele Economiei şi Finanţelor. A fost o dovadă de maximă deschidere. Din păcate, preşedintele PNL a refuzat, situaţie în care prim-ministrul a decis să înainteze preşedintelui Băsescu alte propuneri de interimari, până când posturile ar urma să fie ocupate de propunerile liberale", afirmă Ivan.

În ceea ce priveşte Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2014-2016 şi măsuri precum reducerea impozitării muncii prin scăderea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, Ivan afirmă că măsurile enunţate sunt asumate încă din 2012 de toate partidele din USL, în oferta noastră electorală şi în programul de guvernare al USL.

"Sunt obiective asumate în 2012, care nu ar trebui să surprindă pe nimeni în 2014. Faptul că ele se menţin în strategiile noastre arată că vrem să punem în aplicare aceste măsuri. Informaţiile privind susţinerea Guvernului pentru legea amnistiei sunt neadevarate, şi reamintim faptul că Guvernul a dat, prin Ministerul Justiţiei, aviz negativ la proiectul legii, cerând dezbatere publică pe un asemenea act normativ", afirmă Ivan.

Din punctul de vedere al PSD, USL rămâne un proiect major, pe care îl consideră necesar şi extrem de important pentru alungarea de la putere a regimului Băsescu.

"În legatură cu neadevărurile difuzate în spaţiul public, inclusiv în comunicatul de astăzi al purtătorului de cuvânt al PNL, ne abţinem să le comentăm mai mult. Nu dorim să evidenţiem cu tactica cui de comunicare se aseamănă această regretabilă abordare, venită din partea colegilor noştri. Şi vom crede până la capăt în buna credinţă a aliaţilor noştri şi în dorinţa tuturor de a ajunge la un numitor comun cu privire la continuarea guvernării în această formulă", a declarat Cătălin Ivan.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, consideră că declaraţiile privind candidatura lui Crin Antonescu la Preşedinţie din opoziţie indică faptul că Victor Ponta şi PSD par să fi decis că merg mai departe în afara formulei USL, iar acum încearcă să arunce vina pe liberali.

"Declaraţiile lui Victor Ponta arată cum înţelege preşedintele PSD, copreşedinte al USL, să răspundă efortului PNL de a rezolva această criză creată oricum artificial. PNL a propus soluţii rapide, PSD vorbeşte de prelungirea blocajului încă 45 de zile. PNL şi-a desemnat imediat miniştrii pe locurile vacante, PSD amână de 2 săptămâni numirea lor. PNL îl aduce pe Klaus Iohannis în Guvern, PSD vine cu Daniel Constantin", se arată în comunicatul semnat de Pocora.

Ea adaugă că PNL a propus CAS scăzut şi scutirea de impozit la profitul reinvestit, iar PSD cere legea amnistiei şi graţierii.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că are convingerea că liderul PNL Crin Antonescu a luat practic decizia de a candida la Preşediniţie din partea opoziţiei, pentru că până acum candidaţii opoziţiei au câştigat de fiecare dată.

"Cred că problema în realitate şi aş vrea să nu ne mai ascundem după vorbe, problema este convingerea şi a mea şi a colegilor mei că domnul Crin Antonescu a luat decizia de a candida (la prezidenţiale n.r.) în opoziţie cu guvernarea, pentru că e mai uşor să critici şi e mai uşor să nu răspunzi de nimic", a precizat Ponta.

El a menţionat că este dezamăgit de această decizie a lui Antonescu şi că şi-ar dori ca până luni să se găsească o soluţie astfel încât USL să meargă înainte.

Ponta a menţionat că îi pare rău că Antonescu a ajuns să decidă să meargă singur la prezidenţiale şi a spus că este gata să dea curs tuturor propunerilor de miniştri făcute de PNL.

Anterior, surse politice declarau, pentru MEDIAFAX, că Ponta le-a spus, joi, social-democraţilor reuniţi la hotelul Rin, că liderul PNL Crin Antonescu "şi-a făcut nişte calcule şi va candida la Preşedinţie din partea opoziţiei".

Potrivit acestor surse, în interiorul reuniunii PSD s-a ţinut un singur discurs, de către Victor Ponta, în timpul căruia au fost proiectate imagini de la Congresul PSD din urmă cu patru ani, când actualul preşedinte al formaţiunii a preluat funcţia.

Ponta le-a spus social-democraţiilor că "în mare, Crin Antonescu şi-a făcut nişte calcule şi va candida la Preşedinţie din partea opoziţiei", au mai declarat sursele.

"Lucrurile stau aşa, şi acum să vedem ce facem", le-a mai spus Ponta social-democraţilor.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat înaintea reuniunii că liderii PSD, PC şi UNPR nu s-au întrunit ca să petreacă, ci pentru a face un bilanţ al celor patru ani de când Ponta a fost ales preşedinte, dar şi pentru a discuta despre viitorul USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici