Joe Biden ar putea lua măsuri de reglementare pentru ChatGPT şi alte programe de inteligenţă artificială

Administraţia Biden a anunţat marţi că solicită comentarii publice cu privire la potenţialele riscuri şi măsuri de reglementare pentru sistemele de inteligenţă artificială (AI), în timp ce se ridică întrebări cu privire la impactul acesteia asupra securităţii naţionale şi a educaţiei.

952 afișări
Imaginea articolului Joe Biden ar putea lua măsuri de reglementare pentru ChatGPT şi alte programe de inteligenţă artificială

ChatGPT, un program de inteligenţă artificială care a atras recent atenţia publicului pentru capacitatea sa de a scrie răspunsuri rapid la o gamă largă de întrebări, a atras atenţia congresmenilor americani, deoarece a devenit aplicaţia pentru consumatori cu cea mai rapidă creştere din istorie, cu mai mult de 100 de milioane de utilizatori activi lunar.

Şi nu doar ChatGPT, dar şi Bing AI (Microsoft) face vâlvă cu replicile sale controversate,  Midjourney cu imaginile scandaloase generate de AI la solicitarea utilizatorilor, plus asistenţii virtuali ca Alexa (Amazon), Siri (Apple) şi Watson (IBM).

Meta, compania din spatele reţelei de socializare Facebook, a anunţat că lucrează la un nou chatbot -Blenderbot, Alphabet  care conduce Google a anunţat la rândul său că va dezvolta un chatbot pe nume Bard. 

Elon Musk, şeful platformei de socializare Twitter şi fondatorul companiilor SpaceX şi Tesla, intenţionează să dezvolte o inteligenţă artificială după ce a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea companiei Open AI ce a lansat ChatGPT.

Pe de altă parte, cel mai bogat om din lume atenţionează că inteligenţa artificială reprezintă un pericol pentru civilizaţia umană şi chiar a solicitat marilor corporaţii să facă o pauză în avansul tehnologiei. 

Administraţia Naţională pentru Telecomunicaţii şi Informaţii, o agenţie a Departamentului Comerţului care consiliază Casa Albă cu privire la politica de telecomunicaţii şi informaţii, susţine că există „interes de reglementare în creştere” pentru AI.

Agenţia vrea să ştie dacă există măsuri care ar putea fi puse în aplicare pentru a oferi asigurarea „că sistemele AI sunt legale, eficiente, etice, sigure şi demne de încredere”.

„Sistemele AI responsabile ar putea aduce beneficii enorme, dar numai dacă abordăm consecinţele şi daunele potenţiale ale acestora. Pentru ca aceste sisteme să-şi atingă potenţialul maxim, companiile şi consumatorii trebuie să aibă încredere în ele”, a spus administratorul NTIA, Alan Davidson.

Preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că rămâne de văzut dacă inteligenţa artificială este periculoasă.

„În opinia mea, companiile de tehnologie au responsabilitatea de a se asigura că produsele lor sunt sigure înainte de a le lansa pe piaţă”, a spus preşedintele. 

ChatGPT, care i-a uimit pe unii utilizatori cu răspunsuri rapide la întrebări şi a cauzat nelinişte altora cu inexactităţi, este realizat de OpenAI cu sediul în California şi susţinut de Microsoft Corp.

NTIA intenţionează să elaboreze un raport, deoarece analizează „eforturile de a se asigura că sistemele AI funcţionează aşa cum  susţin dezvoltatorii – şi fără a provoca prejudicii” şi a spus că efortul va informa activitatea în desfăşurare a Administraţiei Biden pentru a „a asigura o abordare coerentă şi cuprinzătoare a guvernului federal în ceea ce priveşte inteligenţa artificială”. 

Un grup de etică tehnologică, Centrul pentru Inteligenţă Artificială şi Politică Digitală, a cerut Comisiei Federale pentru Comerţ din SUA să oprească OpenAI să elibereze noi versiuni comerciale ale GPT-4, spunând că este „părtinitoare, înşelătoare şi un risc pentru confidenţialitate şi siguranţa publică”,  transmite Reuters

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici