Judecătorul CC Valentin Zoltan Puskas: Eu am votat pentru neconstituţionalitate

Judecătorul CC Valentin Zoltan Puskas a declarat, vineri, la Antena 3, că a votat pentru neconstituţionalitatea unor prevederi din legile Guvernului, motivând că această opţiune este rezultatul convingerii sale juridice, care se referă la faptul că tăierea pensiilor este o măsură neconstituţională.

150 afișări
Imaginea articolului Judecătorul CC Valentin Zoltan Puskas: Eu am votat pentru neconstituţionalitate

Judecătorul CC Valentin Zoltan Puskas: Eu am votat pentru neconstituţionalitate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat dacă a votat pentru neconstituţionalitate, judecătorul Zoltan Puskas a răspuns: "Aşa este".

"Motivul votului meu este convingerea mea juridică, ce se referă la faptul că tăierea pensiilor este o măsură necunstituţională", a precizat el.

Judecătorul CC a menţionat că argumentele juridice pe care le-a prezentat în cadrul şedinţelor CC sunt bazate atât pe jurisprundenţa europeană în materie, cât şi pe cea a Curţii Constituţionale, care a stabilit că pensiile constituie un drept câştigat.

Valentin Zoltan Puskas a subliniat că nu comentează votul şi argumentaţia celorlalţi colegi.

"Pot să vă spun că eu am votat pentru neconstituţionalitate, votul colegilor mei nu-l comentez", a spus el.

Întrebat dacă, în opinia sa, votul pe care l-a exprimat va provoca probleme în coaliţia de guvernare, între PDL şi UDMR, Zoltan Puskas a răspuns: "Noi am adus o decizie pe baza unor argumente juridice, aceste consecinţe trebuie rezolvate de Executiv şi de Legislativ, nu putem da o părere în acest sens. (...) Nu mai sunt în domeniul politic de peste trei ani, nu ştiu care este atmosfera", a conchis el.

Valentin Zoltan Puskas a fost numit judecător al Curţii Constituţionale în 2007, de către Senat, pentru un mandat de 9 ani. El a fost senator UDMR.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecătorilor şi magistraţilor CC, cele privind reducerea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 de lei, sunt neconstituţionale.

Celelalte prevederi din legile austerităţii, printre care şi reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută, au fost declarate constituţionale.

Judecătorul Curţii Constituţionale Ion Predescu a explicat decizia curţii de respingere a tăierii pensiilor prin aceea că nu se poate trece peste faptul că cineva a cotizat zeci de ani la fondul de pensii, administrat "prost" de stat.

"Măi, daca haina are două mâneci, tu îi laşi una? E făcută cu două mâneci, nu cu una. Pensia este pentru activitatea din trecut, pentru cei 30, 35 sau 40 de ani (de muncă, n.r.) şi corespunzătoare cotizaţiilor de atunci. Dumneata poţi trece peste faptul că, timp de 30 de ani, omul le-a plătit lună de lună cota de asigurare? Poţi să zici că nu a plătit-o? Sau să zici: «A plătit-o, da' nu mă interesează?» Păi nu, nu poţi", a spus Predescu, la plecarea de la sediul Curţii Constituţionale, vineri, după ce instanţa a decis că tăierea pensiilor nu este în acord cu legea fundamentală.

El a criticat apoi autorităţile, spunând că banii de pensii au fost administraţi "prost".

"Omul a plătit timp de 30 de ani şi i s-au reţinut banii acolo. Că tu i-ai administrat prost e treaba ta", a mai spus Predescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici