Kelemen a discutat cu premierul Ungariei despre modificarea Constituţiei României

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a spus premierului Ungariei, Viktor Orban, că, în ceea ce priveşte drepturile comunităţilor, Curtea Constituţională (CC) a exprimat, la analiza proiectului de revizuire a Constituţiei, opinii care nu ţin de competenţa sa.

215 afișări
Imaginea articolului Kelemen a discutat cu premierul Ungariei despre modificarea Constituţiei României

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de UDMR, deciziile CC transmit un mesaj negativ pe planul drepturilor comunităţilor şi minorităţilor şi constituie un obstacol grav în calea lărgirii drepturilor acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Curtea Constituţională a exprimat opinii şi despre probleme care, în opinia noastră, în acest moment, nu sunt de competenţa sa. De exemplu, probleme cum ar fi drepturile comunităţilor, utilizarea simbolurilor, subregiunile sau autonomia culturală nu au nimic de-a face cu Curtea Constituţională. Aceste decizii transmit un mesaj negativ pe planul drepturilor comunităţilor şi minorităţilor şi constituie un obstacol grav în calea lărgirii drepturilor, iar UDMR a făcut cunoscut, fără echivoc, că nu sprijină modificarea Constituţiei", arată preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în comunicatul citat.

Liderul UDMR a făcut aceste afirmaţii despre CC în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, marţi, la Budapesta, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, întâlnire care a făcut parte din cadrul consultărilor regulate între Uniune şi Guvernul Ungariei.

"Preşedintele UDMR l-a informat pe şeful Guvernului Ungariei despre avizele Curţii Constituţionale potrivit cărora sunt neconstituţionale toate amendamentele la Constituţie ce prezintă o importanţă deosebită pentru comunitatea maghiară din Transilvania. După cum se ştie, Curtea Constituţională a stabilit că proiectele de amendamente privind utilizarea simbolurilor proprii ale minorităţilor, instituirea posibilităţii reprezentanţilor legali ai minorităţilor naţionale de a înfiinţa, potrivit statutului minorităţilor naţionale adoptat prin lege, organe proprii de decizie şi executive, precum şi posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale, ca subdiviziuni administrative ale regiunilor, încalcă limitele reformei constituţionale şi, din acest motiv, adoptarea lor de către Parlament ar contraveni Constituţiei", se mai arată în comunicatul UDMR.

Sâmbătă, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara că judecătorii CC au analizat propunerea de revizuire a Constituţiei până la articolul 102, el precizând că sunt în jur de 10 articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152 din legea fundamentală. "Până aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale", spunea Zegrean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici