Kelemen: Alegerile parlamentare vor fi cele mai dificile pentru UDMR din ultimii 23 de ani

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile parlamentare din 2012 vor fi pentru Uniune cele mai dificile din ultimii 23 de ani, în condiţiile în care UDMR este în opoziţie şi va intra în competiţie cu celelalte partide maghiare.

191 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Alegerile parlamentare vor fi cele mai dificile pentru UDMR din ultimii 23 de ani

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Zalău, că UDMR va avea la alegerile parlamentare atât candidaţi noi, cât şi candidaţi care au mai activat în Parlament, încercând să îmbine "experienţa şi intrarea oamenilor noi în grupurile parlamentare".

"În 2012, UDMR se confruntă cu cele mai dificile alegeri din istoria sa de 23 de ani. Pentru noi, alegerile parlamentare vor fi cele mai dificile din ultimii 23 de ani. O dată, va fi o prezenţă uriaşă la vot, aşa cum indică sondajele, suntem şi în opoziţie, iar această chestiune ne limitează posibilitatea de a lua decizii pe plan guvernamental, iar în al treilea rând, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, vom avea o competiţie internă la alegerile parlamentare. Asta înseamnă că în toate colegiile uninominale partidul eurodeputatului Tokes va avea candidaţi, precum şi partidul lui Szasz va avea candidaţi, mai ales în secuime, deci va fi o competiţie. Noi ne pregătim cu candidaţi credibili, vom avea candidaţi care nu făceau parte până acum din grupurile parlamentare, deci vom înnoi şi grupurile parlamentare, dar, pe lângă oamenii noi, vom avea şi oameni cu experienţă vastă. În politică, de obicei, este nevoie de experienţă, o carieră politică nu se face la 20 de ani şi nu se face în patru ani. Noi vom încerca să îmbinăm aceste două chestiuni, experienţa şi intrarea oamenilor noi în grupurile parlamentare", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR va avea candidaţi în toate colegiile din ţară, ceea ce înseamnă peste 450 de candidaţi, nu numai în Transilvania, unde Uniunea are un electorat stabil, "pentru că actualul sistem electoral este unul proporţional, iar toate voturile pot fi folosite în mandate parlamentare".

"După alegerile locale am constatat că avem o susţinere largă, de 86 la sută din electoratul nostru, iar aceasta ne dă şi curajul să mergem mai departe. Vom avea grupuri parlamentare puternice, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, grupuri care în perioada 2012-2016 vor avea un cuvânt de spus în domeniile importante. Este extraordinar de importantă o prezenţă a noastră în Parlament, fiindcă altfel nu putem ajuta autorităţile locale şi comunităţile locale. Pe lângă primari, pe lângă consilieri, e nevoie şi de prezenţa noastră în Parlament", a spus liderul UDMR.

Kelemen se va întâlni, vineri, cu liderii bisericilor istorice maghiare din Ardeal, la sediul Protopopiatului Reformat din Zalău, la reuniune urmând să mai fie prezenţi europarlamentarul UDMR Sógor Csaba şi secretarul de stat Markó Attila.

În paralel, la sediul UDMR Sălaj va avea loc un dialog bilateral între politicienii economişti ai Uniunii şi întreprinzătorii locali la care vor participa vicepreşedintele politic al UDMR, Borbély László, deputatul Antal István, respectiv politicienii Tánczos Barna şi Borbely Karoly.

Tot vineri, politicieni ai Uniunii specialişti în domeniul educaţiei - senatorul Markó Béla, secretarul de stat Király András, deputatul Kötő József, respectiv secretarul general adjunct pentru învăţământ Magyari Tivadar - vor participa la o întâlnire cu tinerii pedagogi maghiari.

Liderii UDMR vor participa, sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), la finalul căreia va avea loc şi şedinţa Consiliului Naţional al Primarilor şi Consilierilor UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici