Kelemen, despre revizuirea Constituţiei: Trebuie să avem o viziune de la primul la ultimul paragraf

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea va trebui să aibă o viziune legată de modificarea Constituţiei "de la primul la ultimul paragraf" şi să reuşească, chiar dacă este în opoziţie, "să aducă argumente valide" şi să identifice parteneri pentru a apăra dezideratele comunităţii maghiare.

157 afișări
Imaginea articolului Kelemen, despre revizuirea Constituţiei: Trebuie să avem o viziune de la primul la ultimul paragraf

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Palatul Culturii din Târgu Mureş, că "vaga speranţă" că reprezentanţii UDMR îşi vor putea asuma un rol la guvernare "s-a risipit foarte repede", iar în opoziţie vor trebui să găsească "o cale" în ceea ce priveşte dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie să învăţăm ce înseamnă puterea noastră în relaţia cu coaliţia de guvernare de 70 la sută, trebuie să găsim o cale când vorbim de dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania - cum vom putea păstra drepturile dobândite. Cea mai mare provocare e cum vom putea lărgi sfera condiţiilor deja existente", a spus el.

Preşedintele UDMR a făcut în continuare referire la o serie de teme de pe agenda publică din România, precum modificarea Constituţiei, reorganizarea teritorială - care presupune "adoptarea unor structuri cu desăvârşire noi", întrucât se intenţionează ca regiunile de dezvoltare să dobândească personalitate juridică şi să li se aloce competenţe - şi modificarea sistemului electoral.

"În viaţa publică din România nu suntem şi nu putem fi în opoziţie. Trebuie să asigurăm un cadru organizatoric mai bun, munca noastră depinde şi de o muncă organizatorică bună. Care sunt instrumentele alocate provocărilor care stau în faţa noastră? Trebuie să stabilim că nu putem conta decât pe noi înşine. Trebuie să fim deştepţi, înţelepţi şi hotărâţi - să găsim căi de dialog, parteneri. Nu ne va fi simplu", a spus Kelemen.

El a adăugat că, pe fondul unei opoziţii "slabe", dar şi al climatului politic din ultima perioadă, UDMR îşi va putea găsi parteneri "foarte greu", însă trebuie să identifice şi argumente şi parteneri, "nu numai în cadrul partidelor, ci şi în instituţiile europene şi în societatea civilă", aceasta fiind "marea provocare şi marea sarcină a următoarelor săptămâni".

"În ce priveşte modificarea Constituţiei - de la primul la ultimul paragraf trebuie să avem o viziune. Avem o ocazie adecvată să arătăm ce gândim despre sistemul constituţional, de la primul paragraf la ultimul paragraf, trebuie să avem o viziune, o părere. A venit momentul ca din nou să introducem în agendă, să punem din nou pe tapet paragrafe. Ştim foarte bine ce înseamnă modificarea articolului 1, ştim că dacă Constituţia României acceptă minorităţile ca pe ceva existent, putem vorbi de drepturile utilizării limbii materne, cum le vom putea utiliza. Trebuie lărgită, crescută folosirea limbii maghiare, trebuie să fim în stare să dezbatem, să găsim argumente valide şi să arătăm viziunea UDMR", a spus el.

Kelemen a adăugat că el crede că reprezentanţii UDMR trebuie să găsească argumente pentru a susţine varianta ca România să fie republică parlamentară, în care Parlamentul să controleze Executivul şi să aibă în continuare două Camere, "dar cu competenţe diferite, clare".

"Suprapunerile de acum trebuie oprite, dau naştere la foarte multe probleme", a opinat Kelemen, arătând că el crede că trebuie ca prin modificările care vor fi aduse Constituţiei să se "restricţioneze" posibilitatea folosirii ordonanţelor de urgenţă şi asumării răspunderii guvernamentale.

În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, în opinia lui Kelemen Hunor cele opt regiuni de dezvoltare actuale constituie "un eşec total", iar experţii UDMR au elaborat mai multe variante pe această temă, care au fost deja prezentate unor reprezentanţi ai administraţiei publice şi urmează să fie puse în discuţia publică, din luna martie.

"Aceasta nu înseamnă că vom renunţa la varianta noastră din 2006. Cu noi sau fără noi, decizia se va lua. Ne temem că se va lua fără noi şi să se dea naştere astfel unei situaţii ca reprezentarea noastră regională să fie slăbită. Subsidiaritatea, principiul regionalismului vor trebui să fie argumentele noastre", a spus Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici