Kelemen Hunor: Credem că Parlamentul României ar trebui să devină Camera Regiunilor, cu cel mult 100 de membri

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Timişoara, că este necesară "amendarea Constituţiei în 2013" şi că "Parlamentul României ar trebui să devină Camera Regiunilor" din care să facă parte "cel mult o sută de membri".

123 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Credem că Parlamentul României ar trebui să devină Camera Regiunilor, cu cel mult 100 de membri

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax foto)

"Amendarea Constituţiei este necesară în 2013. Ar fi bine să avem o amendare a Constituţiei sau chiar una nouă. UDMR e pregătită cu o propunere coerentă şi trebuie făcută în noul Parlament al României. Trebuie stabilită foarte clar relaţia între instituţii, relaţia între Guvern şi Preşedinţie, trebuie să decidem dacă vrem o republică semi-prezidenţială în continuare, să vedem ce facem cu bicameralismul. Credem că Parlamentul României ar trebui să devină Camera Regiunilor. Asta va fi o nouă provocare pentru România, regiunile. Altfel nu putem absorbi fondurile Uniunii Europene", a spus Kelemen.

Kelemen a afirmat că UDMR ar opta pentru ca România să devină republică parlamentară şi că ar trebui să aibă între 14 şi 16 regiuni de dezvoltare.

"Am propus ca România să aibă 16 regiuni de dezvoltare în loc de nouă câte au fost propuse de alţii. Se poate discuta de 14, 15 sau 16 regiuni, dar e important să ţii cont de relaţiile socio-culturale, de nivelul de dezvoltare din regiune pentru că altfel nu poţi fi performant, nu poţi să aduci bani. Cifra 16 ar fi un număr corect pentru România, Camera Regiunilor ar trebui să aibă un număr de 98-100 de persoane, cel mult o sută de membri, iar fiecare judeţ să aibă doi reprezentanţi în acest for", a spus Kelemen Hunor.

Întrebat ce părere are despre revenirea la monarhie, liderul UDMR a precizat că, deşi are o relaţie bună cu Casa Regală, România nu ar trebui să treacă la această formă de guvernământ.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici