Kelemen Hunor: UDMR va vota împotriva unui Guvern ce îşi depăşeşte atribuţiile consituţionale

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că parlamentarii Uniunii vor fi consecvenţi şi vor vota împotriva unui Guvern care îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale.

32 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: UDMR va vota împotriva unui Guvern ce îşi depăşeşte atribuţiile consituţionale

Kelemen Hunor: UDMR va vota împotriva unui Guvern ce îşi depăşeşte atribuţiile consituţionale (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Semnatarii moţiunii de cenzură vor fi consecvenţi, Nu vor fi nici de partea PDL, nici de partea PSD, vor fi de partea adevărului, vor fi de partea principiilor democratice şi vor vota împotriva unui guvern care îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale", a precizat deputatul UDMR.

El a susţinut că în cadrul şedinţei de marţi Parlamentul nu va dezbate numai moţiunea de cenzură ci şi "principiile democratice ale statului de drept".

"Astăzi, aici, ne confruntăm cu problema relaţiilor de putere între instituţiile statului, a relaţiilor dintre Parlament, Guvern şi Preşedinte. Nu avem o problemă de opţiune politică, avem o problemă de blocaj instituţional", a subliniat el.

Liderul UDMR a opinat că, la 20 de ani de la revoluţie, s-a ajuns într-o situaţie de criză politică suprapusă peste vârful de criză economică, în care nu mai există niciun "deziderat politic major comun".

Kelemen a vorbit despre faptul că ţara merge într-o direcţie greşită, în pofida asigurărilor date de Executiv, şi că România a fost îndatorată cu sume foarte mari care se duc în continuare către consum şi nu către investiţii şi dezvoltare.

"A fost un guvern care, deliberat sau nu, a înşelat aşteptările oamenilor şi a omorât orice speranţă că se poate trăi mai bine, că se poate trăi decent şi cu siguranţa zilei de mâine", a arătat deputatul.

Potrivit afirmaţiilor sale, Guvernul a sporit tensiunile şi a escaladat conflictele.

Invocând faptul că Guvernul condus de Emil Boc a forţat legea asumându-şi răspunderea pe trei pachete de lege neterminate, Kelemen Hunor a arătat că acest gest a amintit de vremuri demult apuse când constructorii dădeau în folosinţă blocuri fără racordări la utilităţi, doar ca să raporteze îndeplinirea planului.

"A fost un guvern susţinut de o coaliţie profund incoerentă, bomboana de pe coliva acestei majorităţi incoerente a fost curajul cu care un anumit partid a înfruntat moţiunea de cenzură dezbătută pe 17 septembrie preferând să iasă din sală şi nu a apucat să cânte cocoşul de trei ori şi preţul acestei iresponsabilităţi a fost plătit", a spus el.

Amintind de unele zvonuri potrivit cărora, la admiterea constituţionalităţii moţiunii de cenzură, Guvernul intenţiona să îşi dea demisia, preşedintele executiv al Uniunii a declarat că şi-ar fi dorit o astfel de rezolvare a situaţiei. "S-ar fi reparat onoarea Guvernului şi s-ar fi dat dovadă, până la urmă, de înţelepciune şi respect pentru cetăţeni", a opinat Kelemen.

"Din păcate acest jumătate de guvern nu a înţeles că nu are legitimitatea de a conduce cu prerogative depline ţara", a adăugat el, menţionând că garanţia unor alegeri corecte este un Guvern cu puteri limitate care să gestioneze numai treburile curente sau un nou Guvern, stabil majoritar, care nu depinde de voinţa viitorului preşedinte, indiferent care va fi acela.

Pe de altă parte, Kelemen a susţinut că toţi suntem de acord că nu e nevoie de pensii speciale pentru nicio categorie socio-profesională. "Acestă lege a pensiilor nu este nici bună nici proastă. Este pur şi simplu o lege electorală", a spus el.

Preşedintele executiv a UDMR a mai declarat că PSD şi PDL au arătat întregii ţări consecinţele dramatice ale beţiei de putere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici