Kelemen, la Congresul UDMR: Prea mulţi, de prea multe ori, au încercat să ne trateze ca pe nişte colonii

Kelemen Hunor susţine că în campania pentru preşedinţia UDMR "unii au folosit nişte metode fără precedent în ultimii 21de ani", şi a afirmat că "prea mulţi, de prea multe ori, au încercat să trateze Uniunea şi pe maghiarii din România ca pe nişte colonii".

41 afișări
Imaginea articolului Kelemen, la Congresul UDMR: Prea mulţi, de prea multe ori, au încercat să ne trateze ca pe nişte colonii

Kelemen,la Congresul UDMR: Prea mulţi, de prea multe ori, au încercat să ne trateze ca pe nişte colonii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Candidatul la preşedinţia UDMR Kelemen Hunor a declarat, în faţa delegaţilor la Congresul de la Oradea, că în competiţia internă pentru şefia Uniunii el nu s-a ocupat de contracandidaţii săi, "deşi mulţi s-ar fi aşteptat să facă acest lucru", în schimb contracandidaţii săi s-au preocupat "foarte mult" de el.

Kelemen a afirmat că el ştie că un politician este credibil doar când prezintă proiecte realiste şi realizabile, adăugând că este distructiv comportamentul care se bazează pe atacuri la persoană.

"În această campanie internă, unii au folosit nişte metode fără precedent în ultimii 21 de ani. Noi toţi trebuie să refuzăm acest tip de comportament. Nu putem să îl acceptăm, pentru că ne înjosim. Dacă îl acceptăm, vom sacrifica viitorul Uniunii", a spus Kelemen.

Kelemen a precizat că el este adeptul "înnoirii raţionale", al schimbării planificate şi cuantificabile.

Kelemen Hunor a subliniat că în programul său pentru preşedinţia Uniunii vorbeşte despre trei concepte, respectiv solidaritate, echilibru şi proporţionalitate şi că niciuna dintre comunităţile maghiare nu poate fi lăsată în afara deciziilor de zi cu zi şi pe termen lung ale Uniunii.

El a adăugat că, din acest motiv, este nevoie de lărgirea bazei de luare a deciziei, iar organizaţiile teritoriale şi judeţene, platformele şi tineretul trebuie să aibă un cuvânt de spus în munca zilnică a Uniunii.

Potrivit acestuia, rolul aleşilor locali a crescut şi din acest motiv, prin reorganizarea Consiliului Aleşilor Locali al UDMR, aceştia vor avea "un cuvânt mai greu" în luarea deciziilor.

În privinţa reorganizării Prezidiului executiv, Kelemen a propus o mai bună repartizare a muncii şi a responsabilităţii.

"Vom deschide un nou capitol în privinţa luptei pentru păstrarea identităţii: drepturi lărgite privind folosirea limbii materne, autonomie culturală şi teritorială, reorganizarea regiunilor de dezvoltare. Toate acestea sunt obiective la care nu vom renunţa şi în privinţa cărora nu acceptăm niciun compromis", a afirmat Kelemen.

De asemenea, el a susţinut importanţa deschiderii unui "nou capitol" în privinţa chestiunilor economice şi sociale, adăugând că în munca UDMR de guvernare trebuie pus accent pe crearea locurilor de muncă, pe creşterea economică stabilă şi sustenabilă, pe competivitate la nivelul individului şi al comunităţii.

"Vreau ca noi toţi, împreună, să consolidăm Uniunea. (...) Trebuie şi pe mai departe să construim Uniunea astfel încât să reprezinte în mod cinstit, cu credibilitate şi succes, comunitatea maghiarilor din România", mai spus în discursul său Kelemen Hunor.

El a menţionat că din cei 21 de ani de existenţă a UDMR, din cei 18 ani cât a fost Marko Bela preşedinte al UDMR, ultimii 15 ani reprezintă şi munca lui.

"Prea mulţi, de prea multe ori, au încercat să ne trateze ca pe nişte colonii, pe noi - Uniunea, pe noi - maghiarii din România. Noi niciodată nu am acceptat şi nu vom accepta acest lucru. Fiinţa noastră transilvană ne-a învăţat câteva lucruri: că în cele mai grele momente putem să ne bazăm numai pe noi înşine, iar dacă am ajuns undeva şi am atins un ţel acest lucru s-a datorat puterii noastre. Aşteptarea favorurilor a fost şi este o pierdere de timp", a afirmat Kelemen.

De asemenea, el a afirmat că "imunitatea UDMR" a fost pusă de multe ori la încercare, dar "sistemul imunitar" a funcţionat întotdeauna bine.

"S-a apărat şi a ţinut departe de organism toate bolile", a spus Kelemen.

Kelemen a subliniat că UDMR este un "organism sănătos", fapt dovedit şi în ultimele zile, în ciuda loviturilor venite atât din interior, cât şi din exterior.

"Am rezistat datorită valorilor noastre care se bazează pe experienţa trecutului, care se îndreaptă către viitor şi sunt adânc înrădăcinate în pământul natal", a mai afirmat Kelemen.

În încheiere, Kelemen Hunor a cerut sprijinul delegaţilor pentru ca el să devină preşedintele Uniunii, spunând că pe 26 februarie începe un nou capitol în viaţa formaţiunii.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia.

La Congres au drept de decizie 555 de delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, iar o altă parte este constituită din membrii marcanţi ai Uniunii.

Fiecare din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR - Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely - a avut la dispoziţie zece minute pentru a-şi expune programul şi trei minute pentru a răspunde la afirmaţiile competitorilor.

Potrivit statutului UDMR, preşedintele Uniunii este ales prin vot secret, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă în primul tur de scrutin niciun candidat nu a obţinut majoritatea absolută, va avea loc al doilea tur, cu participarea celor doi candidaţi care au primit cele mai multe voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici