Kelemen le-a scris ambasadorilor statelor UE, îngrijorat de modul în care a fost relatat cazul Târgu Secuiesc

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a trimis, joi, o scrisoare ambasadorilor statelor UE, după ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş, în care şi-a manifestat îngrijorarea faţă de felul în care o parte a presei a relatat evenimentele de la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.

639 afișări
Imaginea articolului Kelemen le-a scris ambasadorilor statelor UE, îngrijorat de modul în care a fost relatat cazul Târgu Secuiesc

Kelemen le-a scris ambasadorilor statelor UE, îngrijorat de modul în care a fost relatat cazul Târgu Secuiesc (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei româneşti, conform datelor oferite de autorităţi, a prezentat cele întâmplate la Târgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuinţă legitimă a comunităţii noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe şeful statului şi pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat şi dânşii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcţie în privinţa raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranţa că, după aceste turbulenţe, relaţia dintre majoritate şi minoritate va reveni la normalitate", afirmă Kelemen Hunor în scrisoarea de limbă engleză transmisă miercuri, 9 decembrie, şefilor reprezentanţelor diplomatice ale ţărilor UE.

Liderul UDMR menţionează în scrisoare că din cauza procedurilor DIICOT şi a "isteriei" create de presă, sute de persoane au protestat "în stradă în favoarea eliberării lui Beke István şi împotriva atacurilor nedemne din mass media" şi a subliniat că Uniunea respinge extremismul.

De asemenea, preşedintele UDMR a mai scris că respinge felul în care anumiţi oameni politici şi reprezentanţi ai presei încearcă să identifice comunitatea maghiară cu terorismul.

"Respingem în modul cel mai ferm faptul că anumiţi oameni politici şi reprezentanţi ai presei încearcă să stigmatizeze o întreagă comunitate, se încearcă identificarea comunităţii maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gândi nu este doar greşit, dar şi extrem de dăunător. Poate distruge tot ce au consolidat împreună românii şi maghiarii în ultimul sfert de secol şi poate periclita climatul de toleranţă şi pacea socială", a scris Kelemen în scrisoare.

Cetăţeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive

Beke Istvan rămâne încarcerat, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.

Procurorii DIICOT l-au reţinut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe Beke Istvan Attila, iar în aceeaşi zi au solicitat instanţei arestarea preventivă a acestuia. Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila şi pe alte persoane acuzate că i-ar fi complici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici