Kelemen: Nu vom avea o lege a minorităţilor până în 30 iunie, atmosfera e antimaghiară

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) întruniţi la Târgu Mureş, că termenul de adoptare a legii privind statutul minorităţilor naţionale, 30 iunie, nu va putea fi respectat "în atmosfera antimaghiară din prezent".

498 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Nu vom avea o lege a minorităţilor până în 30 iunie, atmosfera e antimaghiară

Kelemen: Nu vom avea o lege a minorităţilor până în 30 iunie, atmosfera e antimaghiară (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a afirmat că, în ceea ce priveşte proiectul legii privind statutul minorităţilor naţionale, s-au făcut câţiva paşi, dar termenul de adoptare stabilit, de 30 iunie, nu va putea fi respectat, "în atmosfera antimaghiară din prezent".

În acest context, preşedintele UDMR nu a exclus posibilitatea amânării adoptării acestei legi.

"În această perioadă am avut greutăţi în materia legii minorităţilor. În Parlament s-au dezbătut câteva articole, s-au iniţiat dezbateri în comisii, dar nu vom avea o lege adoptată până în 30 iunie. Poziţia mea e că trebuie să adoptăm o lege care să creeze cadre instituţionale pentru autonomia culturală. Vom încerca până în 30 iunie să începem noi dezbateri şi să întocmim raportul astfel încât proiectul de lege să corespundă acestor aşteptări. (...) Dacă partenerii noştri nu sunt de acord, această problemă ar trebui amânată şi să adoptăm în timp o variantă care să corespundă aşteptărilor comunităţii. Şi legea administraţiei a fost amânată până (s-a ajuns) la o variantă ce a putut fi acceptată şi de comunitatea maghiară", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a amintit că în 2005, când PNL era la putere împreună cu democraţii, a sprijinit acest proiect, adăugând că "dacă liberalii nu doresc să se contrazică, ar trebui să fie pentru acest raport".

Kelemen Hunor a subliniat că, în momentul de faţă, direcţia UDMR trebuie să fie cea "a consecvenţei, a răbdării".

"Nu trebuie să intrăm în niciun acord care nu e acceptabil în poziţia noastră. 30 iunie era data pentru adoptarea legii minorităţilor. În atmosfera antimaghiară din prezent, când nici opoziţia, nici Guvernul nu sunt în stare să-şi schimbe poziţia, nu cred că suntem în măsură să apărem în 30 iunie cu o lege a minorităţilor. Dar cred că trebuie s-o dezbatem în continuare, să găsim parteneri, argumente şi o situaţie politică când acest proiect de lege poate fi adoptat. Nu trebuie să apărăm o inscripţie bilingvă, ci rezultatele din ultimii 20 de ani. Tot timpul aşa am făcut: intrăm cu capra, o scoatem, facem ordine în casă, iar intrăm cu capra... Se creează încă o dată senzaţia că prin reorganizarea regiunilor s-a mai făcut ceva, noi trebuie să ne concentrăm să nu pierdem ce am obţinut până acum şi să putem adăuga câte ceva", a spus Kelemen Hunor.

Deputaţii PDL, UDMR şi ai minorităţilor nu au ajuns la o concluzie privind articolele din statutul minorităţilor referitoare la limitele teritoriale, dreptul de veto al Consiliului Naţional al autonomiei culturale şi la autonomia culturală, aceste trei puncte urmând să fie discutate în coaliţie, potrivit liderului grupului PDL din Camera Deputaţilor Mircea Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici