Kelemen: Până şi Ceauşescu a înţeles că nimeni nu fuge cu judeţele maghiare

UDMR nu acceptă regiunile administrative deoarece înfiinţarea lor ar fi o "greşeală capitală", spune preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit căruia se vrea "recentralizare şi golire de atribuţii", în condiţiile în care "până şi Ceauşescu a înţeles că nimeni nu fuge" cu judeţele maghiare.

195 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Până şi Ceauşescu a înţeles că nimeni nu fuge cu judeţele maghiare

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a zecea ediţii a taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană (UE)" de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, că discuţiile purtate cu partidele care formează coaliţia de guvernare pe tema raportului privind modificarea Constituţiei s-au finalizat cu obţinerea unor "rezultate importante", precum includerea minorităţilor naţionale în rândul factorilor care formează statul, dreptul minorităţilor de a-şi înfiinţa instituţii propri, utilizarea liberă a simbolurilor comunităţilor naţionale şi consultarea reprezentanţilor acestora atunci când sunt luate decizii care vizează viaţa membrilor unei comunităţi.

Kelemen a afirmat, însă, că nu este de acord cu regiunile administrative care vor declanşa "o asimilare" în secuime

"Dacă se înfiinţează regiunile administrative, peste tot vom fi în minoritate. Nu putem numi asta decât «asimilare» şi asta înseamnă începutul sfârşitului, în sens politic", a spus Kelemen.

Potrivit preşedintelui UDMR, apariţia unui nou nivel administrativ ar însemna mai multă birocraţie, mai mulţi bani cheltuiţi "din buzunarul fiecărui om", efectele pe termen scurt, mediu şi lung ale regionalizării ducând la "o catastofă în ceea ce priveşte administrarea ţării".

Kelemen Hunor consideră că regiunile administrative vor "subordona” consiliile judeţene şi locale, ceea ce reprezintă "o recentralizare".

"Intenţia este clară, o recentralizare, o golire de atribuţii, de la judeţ, de la administraţia locală. Asta înseamnă că în Harghita, în Covasna, în Mureş noi nu vom mai conta, ceea ce nu putem accepta. Nu putem accepta o asimilare de acest gen, când, până şi Ceauşescu şi-a dat seama că vrei, nu vrei, îţi plac, nu-ţi plac, maghiarii trăiesc în această zonă şi nimeni nu a fugit cu Harghita şi cu Covasna pe spate, sub braţe sau în rucsac şi nu va fugi nici în continuare. Deci, din acest punct de vedere eu cred că trebuie o abordare mult mai responsabilă şi nu se poate discuta doar aritmetic: «domnule, dacă avem 70 la sută, facem ce vrem cu ţara asta şi nu contează alte păreri şi alte perspective». Noi nu vrem să acceptăm, considerăm că este o greşeală şi o catastrofă, este o greşeală capitală”, a spus Klemen Hunor.

În opinia liderului UDMR, România nu are nevoie de regiuni administrative, de vreme ce nici UE nu le-a cerut, iar afirmaţia potrivit căreia în absenţa acestora nu vor putea fi absorbite fonduri europene reprezintă "o minciună absolut clară”.

"Eu sper că până la votul în Parlament vom avea posibilitatea de a deschide din nou discuţia în comisie, fiindcă atât Consiliul Legislativ, probabil şi Curtea Constituţională vor formula obiecţii serioase şi nu ştim ce va spune Comisia de la Veneţia, dar majoritatea formată din PNL-PSD a promis că va ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia", a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 250 de tineri maghiari participă la cea de-a zecea ediţie a taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană", organizată de UDMR în staţiunea Izvoru Mureşului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici