Kelemen: Rolul poliţiei politice a fost preluat de anumiţi procurori, în special de DNA

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că anumiţi procurori şi în special DNA au preluat rolul poliţiei politice de dinainte de 1989 şi că, de foarte multe ori, deciziile au vizat şi au lezat drepturile minorităţilor naţionale.

295 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Rolul poliţiei politice a fost preluat de anumiţi procurori, în special de DNA

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Din 2005 - 2006 încoace au fost cazuri unde noi am observat o transformare perversă la nivelul poliţiei politice de până în 1989. A fost preluat acest rol de anumiţi procurori şi în special de DNA. Am constatat că, de foarte multe ori, deciziile vizau drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv folosirea limbii materne în administraţia locală, simbolurile comunităţilor locale şi naţionale şi multe aspecte, inclusiv retrocedarea proprietăţilor. De aceea am spus că este o transformare perversă, fiindcă nu mai este poliţie politică. Deciziile justiţiei nu se comentează, dar prin aceste decizii au fost lezate de foarte multe ori drepturile minorităţilor naţionale", a spus Kelemen.

Întrebat dacă este sau nu întâmplătoare reţinerea de către DNA a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, liderul UDMR a afirmat că nu crede că acţiunea a fost întâmplătoare.

El a adăugat că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş, de cercetare în libertate a lui Borboly, este una "corectă şi justă".

"După doi ani şi jumătate de când este pe rolul procuraturii în faza premergătoare, se putea face acest pas, dar nu s-a făcut şi este iraţional să faci pasul după doi ani şi jumătate. Sunt convins că Borboly Csaba a procedat legal de fiecare dată şi toate demersurile sale ca preşedinte al CJ Harghita au respectat legile României", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, până la o decizie definitivă a justiţiei orice om este nevinovat, iar cel care acuză trebuie să vină cu argumente.

"Sunt foarte mulţi care au fost hărţuiţi, cum este Nagy Zsolt. Cariera lor politică a fost ruptă, imaginea lor a fost murdărită şi nimeni nu a cerut scuze. Independenţa justiţiei nu înseamnă iresponsabilitate, nu înseamnă că poţi face ce doreşti, că eşti stat în stat", a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, luni, de către procurorii DNA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, dar şi în cazul celorlalţi trei bărbaţi reţinuţi în acest dosar.

Astfel, Borboly Csaba, Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo vor fi cercetaţi în libertate, având interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu.

Decizia instanţei a fost atacată cu recurs de către DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici