Kelemen şi-a depus candidatura, susţinând eliminarea prevederii că România este stat naţional

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, şi-a depus, marţi, la BEC, candidatura pentru alegerile prezidenţiale, el pronunţându-se, cu această ocazie, pentru modificarea Constituţiei în sensul eliminării prevederii potrivit căreia România este stat naţional.

16 afișări
Imaginea articolului Kelemen şi-a depus candidatura, susţinând eliminarea prevederii că România este stat naţional

Kelemen şi-a depus candidatura, susţinând eliminarea prevederii că România este stat naţional (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a depus la Biroul Electoral Central liste cu peste 284.000 de semnături ale susţinătorilor, el fiind însoţit la BEC de preşedintele organizaţiei, Marko Bela, vicepreşedintele executiv, Laszlo Borbely, liderul deputaţilor Uniunii, Marton Arpad, de senatori şi deputaţi ai UDMR.

Susţinând că Legea fundamentală este "mult depăşită", Kelemen Hunor a susţinut necesitatea modificării primului articol din Constituţia României. "Noi am spus de fiecare dată şi vom spune şi de data aceasta: România numai pe hârtie este stat naţional. Trebuie schimbată această sintagmă pentru că în România trăiesc cam zece la sută minorităţi etnice şi suntem convinşi că mentalităţile se vor schimba", a spus deputatul UDMR.

El a opinat că Legea fundamentală trebuie să fie reformată în aşa fel încât să fie în concordanţă cu realitatea, nu realitatea trebuie adusă aproape de Constituţie.

"Eu cred că în următoarea perioadă, în următorii cinci-şapte ani, pe termen mediu şi lung este absolut necesar să reformăm statul român, instituţiile fundamentale şi Constituţia României", a arătat liderul Uniunii.

În opinia sa, trebuie gândită o reformă a instituţiilor statului şi a statului român în general, iar dacă nu se va reuşi aşa ceva, România riscă să rămână, potrivit afirmaţiilor sale, la periferia Uniunii Europene, "o ţară săracă ce nu va reuşi să se integreze în Uniunea Europeană".

El a mai spus că statul hipercentralizat trebuie să dispară şi trebuie să se intre într-o fază în care comunităţile locale, administraţiile locale, regiunile istorice vor avea un rol important, deosebit în ceea ce priveşte dezvoltarea României.

"România are nevoie de o schimbare profundă, pentru că, după douăzeci de ani, suntem cu toţi convinşi că nu mai avem deziderate comune. După ce am intrat în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană parcă societatea şi clasa politic au intrat în derivă", a opinat el.

Întrebat cui va da voturile dacă nu va intra în turul doi ale alegerilor prezidenţiale, Kelemn Hunor a răspuns că va spune acest lucru înainte de turul doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici