Kelemen spune că maghiarii nu vor uita că Băsescu le-a spus că nu vor avea niciodată autonomie

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, afirmă că maghiarii din secuime nu vor uita că de numele lui Traian Băsescu se leagă "interzicerea" vizitei preşedintelui Ungariei în Ţinutul Secuiesc sau declaraţia potrivit căreia această zonă nu va avea niciodată autonomie.

43 afișări
Imaginea articolului Kelemen spune că maghiarii nu vor uita că Băsescu le-a spus că nu vor avea niciodată autonomie

Kelemen spune că maghiarii nu vor uita că Băsescu le-a spus că nu vor avea niciodată autonomie (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Domnul Traian Băsescu a făcut foarte multe vizite în ţară, nu numai în comunităţile maghiare. A fost de câteva ori şi în secuime, şi a fost de fiecare dată bine primit ca un şef de stat şi mi se pare un lucru normal, dar nu a promis nimic secuilor, maghiarilor din Harghita şi Covasna. Mai mult, de numele domnului Traian Băsescu se leagă şi interzicerea vizitei domnului preşedinte Solyom (Solyom Laszlo - n.r.)şi dacă a venit, a venit cu maşina, pentru că nu a fost lăsat să vină cu avionul", a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Aiud, Kelemen Hunor.

El a menţionat şi afirmaţiile lui Băsescu privind autonomia.

"Tot de numele domnului Băsescu se leagă şi acea declaraţie de la Budapesta când el a răspuns la întrebarea unui jurnalist spunând că «autonomie niciodată». Deci aceste lucruri au rămas în memoria colectivă a celor din cele două judeţe", a spus Kelemen Hunor.

Candidatul UDMR şi-a nuanţat totuşi declaraţiile, spunând că dacă Traian Băsescu intră în turul al doilea are şansa şi posibilitatea să meargă şi să-i convingă pe maghiarii din secuime să-i dea votul. El a spus că aceeaşi şansă o au şi Crin Antonescu sau Mircea Geoană.

"Dacă intru eu în turul al doilea, voi merge şi eu în Constanţa, voi merge în Craiova, la Iaşi pentru a căuta sprijin", a spus Kelemen Hunor.

Vizita pe care preşedintele ungar o avea programată în Transilvania, în martie a.c., cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni a stârnit o serie de controverse, pornind de la informaţiile legate de refuzul autorităţilor române de a acorda permisul de aterizare pe Aeroportul Târgu Mureş pentru avionul care urma să-l aducă pe Laszlo Solyom şi continuând cu acuzaţiile părţii române conform cărora preşedintele Ungariei voia să viziteze "autoguvernarea Harghita".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici