Klaus Iohannis: „Voi susţine crearea unui fond de redresare economică de care să beneficieze toate statele membre UE”

  • Iohannis, despre videoconferinţa cu liderii UE: Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică, principalul subiect
  • Cel mai important obiectiv, asigurarea unei autonomii strategice a Uniunii Europene
  • Klaus Iohannis: Noi, în marea familie europeană, va trebui să avem maturitatea de a trece peste orice bariere artificiale
464 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: „Voi susţine crearea unui fond de redresare economică de care să beneficieze toate statele membre UE”

Klaus Iohannis: „Voi susţine crearea unui fond de redresare economică de care să beneficieze toate statele membre UE”

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că în videoconferinţa cu liderii europeni se va discuta despre foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică, prezentată recent de către preşedintele Consiliului European şi cel al Comisiei Europene.

”Acest document defineşte un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economică şi cuprinde, totodată, principalele direcţii de acţiune care ar urma să fie incluse în acest plan”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că unul dintre cele mai importante obiective ale planului de redresare economică este asigurarea unei autonomii strategice a Uniunii Europene în anumite sectoare vitale, precum sănătatea.

”Criza actuală ne-a arătat cât de important este un sistem de sănătate solid pentru asigurarea unui răspuns adecvat la situaţiile de urgenţă. Trebuie să consolidăm substanţial capacitatea Uniunii în acest domeniu şi să asigurăm sprijinul pentru ca statele membre să-şi îmbunătăţească semnificativ sistemele naţionale de sănătate. Acesta va fi un element esenţial în construirea autonomiei noastre strategice”, a adăugat şeful statului.

În opinia lui, un alt obiectiv al planului european de redresare economică îl reprezintă asigurarea unui program masiv de investiţii, axat pe consolidarea semnificativă a industriilor esenţiale şi pe relansarea industriilor şi a serviciilor puternic afectate, precizând că va susţine crearea unui Fond de redresare economică, de care să poată beneficia toate statele membre, ca un instrument suplimentar faţă de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european.

Acest instrument trebuie să fie complementar finanţării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Şi aici mă refer, spre exemplu, la sectorul medical şi la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Pe de altă parte, voi susţine ferm politicile clasice. Politica de coeziune şi agricultura nu îşi pierd în nici un caz relevanţa în actualul context complicat, a mai spus Iohannis.

El a ţinut să precizeze că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual al Uniunii.

”Astfel, ca să dau nişte exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susţinerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziţia de echipamente medicale. 300 de milioane de euro pentru susţinerea şomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenţie, stimulente de risc pentru cadrele medicale şi 30 de milioane de euro pentru susţinerea asistenţilor sociali, implicaţi în acţiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile. Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja şi vor fi folosite de către Guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuşi să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor ţărilor membre. (...) Aşa cum virusul nu ţine cont de graniţe, la fel şi noi, în marea familie europeană, va trebui să avem maturitatea de a trece peste orice bariere artificiale care ne pot bloca sau întârzia în a găsi soluţiile cele mai rapide şi eficiente în aceste momente extrem de dificile.” a conchis Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici