Lavrov: România este un partener important al Rusiei în sud-estul Europei

Rusia consideră România un partener important în sud-estul Europei, a declarat ministrul rus de Externe în urma unei întâlniri cu ministrul român de Externe Titus Corlăţean marţi, la Moscova.

561 afișări
Imaginea articolului Lavrov: România este un partener important al Rusiei în sud-estul Europei

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am purtat discuţii constructive şi substanţiale", a declarat şeful diplomaţiei ruse. "Amândouă părţile şi-au confirmat intenţia de a îmbunătăţi atmosfera relaţiilor ruso-române, dezvolta o agendă pozitivă şi depăşi unele dificultăţi cu care s-au confruntat relaţiile noastre în ultimii ani", a adăugat Lavrov, relatează Itar-Tass în ediţia online.

Moscova vrea ca aceste relaţii "să se dezvolte în mod constant, predictibil", a continuat ministrul rus. Ea "vrea să dezvolte o cooperare reciproc avantajoasă şi să exploateze potenţialul acesteia deplin", a adăugat el.

Cei doi miniştri au salutat un dialog politic mai puternic, inclusiv la nivelul ministerelor de Externe ale celor două ţări, dar şi cooperarea în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE) şi Consiliului NATO-Rusia.

Lavrov a anunţat că marţi a fost semnat un plan de consultări între ministerele de Externe rus şi român pentru perioada 2013-2014, care va impulsiona cooperarea.

El a amintit că Rusia şi România au semnat un acord privind crearea unor centre culturale şi unui program de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului.

"Sunt încrezător că aceste documente vor ajuta la intensificarea contactelor umane şi interacţiunii la nivelul societăţii civile", a mai declarat ministrul rus.

Altă problemă discutată în cadrul întâlnirii a fost cooperarea în Blacani. "Ne-am confirmat abordările apropiate ale situaţiei din regiune", a declarat Lavrov, adăugând că "atât Rusia, cât şi România sunt interesate de stabilitatea pe termen lung a acestei regiuni, în dezvoltarea unor relaţii bune de vecinătate şi a cooperării multilaterale între statele din Balcani, care este necesar să fie bazată pe respectul reciproc şi al suveranităţii şi integrităţii teritoriale al celorlalte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici