Lăzăroiu despre reorganizare: Forma actuală cu judeţele ne condamnă la stagnare şi subdezvoltare

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că reorganizarea administrativă trebuie făcută până la următoarele alegeri locale din 2012 deoarece forma actuală de împărţire administrativă pe judeţe condamnă ţara "la stagnare şi subdezvoltare".

320 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu despre reorganizare: Forma actuală cu judeţele ne condamnă la stagnare şi subdezvoltare

Lăzăroiu despre reorganizare: Forma actuală cu judeţele ne condamnă la stagnare şi subdezvoltare (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Forma actuală cu judeţele ne condamnă la stagnare şi subdezvoltare. Cred că ar fi o inconştienţă din partea clasei politice, indiferent de unde, de la putere sau din opoziţie, să menţină actuala împărţire administrativă a României. Ar fi o inconştienţă. Condamnă ţara la stagnare", a spus Lăzăroiu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Sebastian Lăzăroiu a afirmat că, din punctul său de vedere, reorganizarea administrativă ar trebui făcută până în iunie 2012, până la următoarele alegeri locale, astfel încât din 2012 să existe conduceri legitim alese ale regiunilor de dezvoltare.

Lăzăroiu a spus că dacă dorim mai mulţi bani europeni şi vrem ca aceştia să aibă şi efect în România, să-i vedem în realitate, este nevoie de două lucruri, respectiv realizarea regionalizării şi înfiinţarea unei structuri "care să coordoneze toate programele de finanţare pe bani europeni", "un minister al Afacerilor Europene, care să se ocupe de banii europeni".

"Regionalizarea de care tot vorbim de ani de zile, în ultima vreme s-a vorbit mai intens, dar s-a vorbit ca şi cum acum a apărut subiectul, dar e un subiect de mult lansat. Avem nevoie de regiuni mai mari. România nu se poate dezvolta pe aceste mici cutiuţe care sunt acum judeţele, cele 42 de judeţe, şi în mod cert nu va reuşi în următorul exerciţiu bugetar să absoarbă bani europeni şi să producă efectele de dezvoltare regională. Judeţele nu se vor dezvolta în forma actuală cu bani europeni, ele trebuie agregate în regiuni mai mari, că vor fi opt, că vor fi 10, că vor fi 12, asta rămâne să mai discutăm. Dar să rămânem în actuala formulă cred că ne condamnăm singuri la subdezvoltare", a spus Lăzăroiu.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a participat, vineri, la Alba Iulia, la lansarea unui proiect care îşi propune să sprijine femeile de etnie romă pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Zăbala, în judeţul Covasna, că "este puţin probabil" ca reorganizarea administrativă a ţării să aibă loc înaintea alegerilor din 2012.

"Există mai multe voinţe politice care nu se întâlnesc. (....) În acest moment eu nu văd, în 15 iulie, acel proiect care ar fi susţinut de majoritatea coaliţiei sau de coaliţie în întregul ei şi fără un astfel de proiect e greu să faci o reorganizare", a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, UDMR recunoaşte şi spune că este nevoie de o reformă administrativă, este nevoie de o regândire a regiunilor de dezvoltare, care, în opinia sa, nu sunt funcţionale, eficiente.

"Dar în lipsa unui proiect (susţinut de majoritate - n.r.) e greu să mergi mai departe. În această perioadă noi lucrăm pe descentralizare şi vom analiza şi reforma administrativă, dar să vedem când şi pe ce proiect putem să adunăm majoritatea", a spus Kelemen.

UDMR a respins, în 27 iunie, în şedinţa coaliţiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritorială, astfel că s-a decis amânarea acestui proces.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase declara că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării, în paralel urmând să aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.

Grupul de lucru al coaliţiei pe tema reformei administrative s-a întrunit luni, la finalul întâlnirii primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declarând că în coaliţie există un consens privind faptul că acest proces trebuie grăbit, însă acesta n-ar trebui să însemne delegarea unor sarcini fără asigurarea banilor necesari.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe afirma că, în opinia sa, este nevoie de o descentralizare reală a tuturor sarcinilor şi problemelor care pot fi rezolvate de administraţiile publice locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici