Legea care elimină suspendarea proceselor la invocarea excepţiei de neconstituţionalitate, adoptată

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea de modificare a Legii Curţii Constituţionale şi a codurilor de procedură penală şi civilă, act normativ prin care se elimină suspendarea automată a proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate.

182 afișări
Imaginea articolului Legea care elimină suspendarea proceselor la invocarea excepţiei de neconstituţionalitate, adoptată

Legea care elimină suspendarea proceselor la invocarea excepţiei de neconstituţionalitate, adoptată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatorii au dezbătut şi adoptat, marţi, cu 69 de voturi "pentru", 41 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, act normativ care a trecut de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită.

La dezaterile generale, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că adoptarea acestei legi va contribui substanţial la fluidizarea procedurilor şi scurtarea termenelor proceselor aflate pe rolul instanţelor.

"Aş vrea să adaug ca un singur argument că şi această modificare va contribui în mod substanţial la fluidizarea procedurilor şi scurtarea termenelor proceselor aflate pe rolul instanţelor. Este vorba de înlăturarea suspendării automate a proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate. Această procedură a fost cauza amânării şi prelungirii termenelor de judecată timp de ani de zile, ceea ce evident nu este în favoarea justiţiabililor şi nici a sistemului judiciar", a spus Predoiu.

El a menţionat că, pentru aceste motive, Ministerul Justiţiei şi Guvernul susţin aprobarea propunerii legislative.

"Şi această modificare este menţionată ca un obiectiv în cadrul raportului pe Justiţiei în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare", a conchis Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici