Legea privind pensiile parlamentarilor a fost retrimisă la comisii, pentru a fi rediscutată

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri retrimiterea la comisiile de specialitate a legii privind pensiile parlamentarilor, la propunerea comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

199 afișări
Imaginea articolului Legea privind pensiile parlamentarilor a fost retrimisă la comisii, pentru a fi rediscutată

Legea privind pensiile parlamentarilor a fost retrimisă la comisii, pentru a fi rediscutată (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Propunerea de retrimitere la comisii a raportului privind cererea de reexaminare a legii pensiilor pentru parlamentari a fost adoptată cu doar patru voturi "împotrivă", a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în timp ce 372 voturi au fost "pentru", iar patru parlamentari s-au abţinut.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a spus, în plen, că liderii grupurilor parlamentare l-au rugat să propună retrimiterea raportului la comisie pentru un termen de o săptămână.

"Comitetul liderilor m-a rugat să spun în numele lor că se doreşte retrimiterea la comisie termen o săptămână", a spus Zgonea.

PNL anunţase că votează împotriva pensiilor, în timp ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ceruse marţi retrimiterea la comisie.

Comisia pentru statut a modificat marţi doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, stabilind că aceştia vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi. În plus, parlamentarii care au fost condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate vor beneficia de pensii.

Prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari a rămas cel iniţial de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.

Membrii comisiei austabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, în schimb, preşedintele Comisiei Bogdan Duvăz (PSD) a precizat că cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece este vorba de o "situaţie administrativă şi nu de corupţie".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici