Macovei, după o sancţiune AEP de 291.000 lei privind campania: AEP nu a ţinut seama de sistemul PayPal

Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit confiscarea a 291.415 lei din sumele destinate campaniei Monicăi Macovei de la prezidenţialele din 2014, în replică ea arătând că "AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal şi a decis să confişte sume care au fost primite legal şi transparent".

1133 afișări
Imaginea articolului Macovei, după o sancţiune AEP de 291.000 lei privind campania: AEP nu a ţinut seama de sistemul PayPal

Monica Macovei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Într-un raport al AEP privind activităţile desfăşurate de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale în anul 2014, publicat luni în Monitorul Oficial, se precizează, în ceea ce priveşte sancţiunile aplicate în 2014, că au fost 37 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 29 de amenzi şi 8 avertismente. Amenzile aplicate au totalizat 215.000 lei. De asemenea, a fost confiscată suma totală de 413.575 lei.

"Sancţiunile au fost aplicate cu ocazia controalelor anuale efectuate la partidele politice, cu ocazia verificării finanţării campaniilor electorale ocazionate de alegerile care au avut loc în anul 2014, precum şi în urma sesizărilor primite de către Autoritatea Electorală Permanentă referitoare la încălcarea prevederilor legale privind campaniile electorale", se menţionează în raport.

În situaţia prezentată, cea mai mare sumă confiscată apare în dreptul candidatului independent de la alegerile prezidenţiale Monica Macovei, respectiv 291.415 lei. În cazul său a fost aplicată de asemenea o amendă de 55.000 lei.

Într-o declaraţie de presă transmisă luni, Monica Macovei susţine că "AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal şi a decis să confişte sume care au fost primite legal şi transparent".

"În urma publicării raportului AEP pentru toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale, care conţine şi sume confiscate de la candidaţi independenţi sau de la partide politice care au avut candidaţi, fac următoarele precizări: În campania electorală am făcut ceea ce nu a făcut niciun alt politician: am avut finanţări mici de la mulţi oameni, nu donaţii mari, nu bani murdari, aduşi cu punga. Toate încasările şi cheltuielile au fost legale şi transparente. Unele persoane au făcut donaţii mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar aceşti bani nu puteau fi folosiţi în campanie decât după ce erau transferaţi de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donaţiei. Aşadar este o procedură în doi paşi, şi numai după pasul doi, prin care donaţiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate şi folosite. AEP nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal şi a decis să confişte sume care au fost primite şi cheltuite transparent", menţionează ea.

Monica Macovei mai spune că a respectat "în totalitate legea şi toate donaţiile şi cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, aşa cum prevede legea".

"Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP şi sumele primite înainte de începerea campaniei, deşi legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparenţă. AEP a confiscat şi aceşti bani, deşi nu erau din campania electorală şi fuseseră primiţi şi cheltuiţi transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanţa de judecată", mai spune ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici