MAE: Ambasadorul din Armenia, chemat pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţii "deplasate", cu tentă antisemită

MAE precizează că ambasadorul României în Armenia, Sorin Vasile, a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile "întru totul deplasate" făcute la o conferinţă, Ministerul condamnând ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale diplomatului.

908 afișări
Imaginea articolului MAE: Ambasadorul din Armenia, chemat pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţii "deplasate", cu tentă antisemită

MAE: Ambasadorul din Armenia, chemat pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţiile "deplasate" (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei menţionate", precizează MAE, adăugând că ambasadorul a primit deja instrucţiuni să îşi ceară public scuze pentru comentariile sale "întru totul deplasate".

Totodată, MAE "îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului".

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile. Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional", se arată în comunicatul MAE.

Anterior, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA Romania a solicitat Preşedinţiei şi Ministerului de Externe să ia măsuri după declaraţiile antisemite şi homofobe făcute de către ambasadorul României în Armenia, Sorin Vasile.

"MCA România solicită Preşedinţiei României să ia, de urgenţă, măsurile care se impun ca urmare a declaraţiilor antisemite şi homofobe făcute de către ambasadorul României în Armenia, domnul Sorin Vasile. În discursul său ţinut la Universitatea Americană din Erevan, în data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul României a popularizat stereotipuri religioase, antisemite şi homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean. Răspunzând întrebărilor studenţilor şi ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranţă crasă, de o lipsă totală de respect şi deplină iresponsabilitate", se arată într-un comunicat al instituţiei, remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, Sorin Vasile "a expediat" genocidul armean într-o frază, a făcut "comparaţii homofobe şi glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit".

"Conform datelor MCA România, acesta este, de departe, cea mai clară dovadă de antisemitism la nivel înalt, depăşind cazurile «Şova» şi «Neamţu», care ulterior au retractat declaraţiile făcute, aducând înapoi memoria anilor 2004 când declaraţiile antisemite erau comune printre puternicii zilei. Acest incident este pur şi simplu revoltător", precizează Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România, susţinând că, spre deosebire de persoane care, implicate în incidente similare, şi-au asumat responsabilitatea şi au retractat declaraţiile iniţiale, Sorin Vasile "a refuzat să îşi ceară public scuze, angajând reputaţia şi responsabilitatea României pentru aceste declaraţii".

Totodată, MCA România reaminteşte parlamentarilor că ar trebui să actualizeze legislaţia rasistă şi să întărească rolul educaţiei.

Maximillian Marco Katz, director fondator al MCA România a precizat pentru MEDIAFAX că va efectua o vizită în Armenia, în perioada 7-10 decembrie, în cadrul unei delegaţii a Parlamentului Evreiesc European, al cărui membru este. "Mă aştept ca în timpul vizitei să fiu abordat pe tema răspunsului dat de ambasador cu privire la genocidul comis împotriva armenilor", a declarat Katz.

Potrivit publicaţiei locale Civil Net, ambasadorul Sorin Vasile a fost întrebat de un student, în cadrul unui eveniment organizat de American University of Armenia, pe 19 noiembrie, ce este mai important pentru România: legăturile politice şi economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoaşterii genocidului armean.

"A vorbi despre evenimente care au avut loc la începutul secolului trecut este foarte complicat … ce este moralitatea? Să recunoaştem, ok … Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal … cuplu hermafrodit, ... da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii şi cei normali, ... bărbaţi şi femei, da? Ei sunt ok ...? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu ... ştiţi, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea dvs. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay", a fost "răspunsul uimitor" al ambasadorului român, notează Civil Net.

"Audienţa a rămas tăcută. O tăcere foarte ciudată şi stânjenitoare", mai scrie Civil Net.

"Totul este relativ, este destul de complicat. Nu este matematică. Ştiţi, politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Există o glumă bună cu evreii... Un evreu, mare om de afaceri, caută un contabil pentru compania sa şi pe primul candidat îl întreabă cât fac 10+10, acesta spune 20! Nu, nu eşti bun, ieşi afară. Al doilea, 10+10, răspunde 30. Nu, nu eşti bun, ieşi afară. Şi vine al treilea şi în întreabă cât fac 10+10 şi candidatul spune «Cât vrei să fie?». Ok, eşti angajat, vei lucra pentru mine. Asta nu este ... matematică, să spui că 1+1 fac 2... Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani... Nu spun cine are dreptate, cine nu are dreptate, pentru că nu am dreptul să spun, dar… este destul complicat", a continuat ambasadorul român.

"Audienţa a rămas tăcută. O tăcere foarte ciudată şi stânjenitoare", mai scrie Civilnet.

Publicaţia a cerut un punct de vedere al ambasadorului în privinţa acestor declaraţii. "A fost analizat conceptul de moralitate şi nu a fost făcută nicio comparaţie", a replicat Sorin Vasile.

După instrucţiunile primite din Centrală, ambasadorul Sorin Vasile a transmis Civilnet că regretă "comentariile făcute asupra unor evenimente tragice care au provocate suferinţe enorme poporului armean" şi că îi pare rău pentru neînţelegerea provocată de declaraţiile sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici