MAE se delimitează de scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei SRI/ Meleşcanu anunţă că în cel mult două săptămâni va finaliza analiza în cazul ambasadorului României în SUA

Ministerul de Externe a reacţionat la scrisoarea deschisă semnată de George Maior, fost şef al SRI şi ambasador în SUA, în care acesta critică raportul Comisiei SRI, legat de modul în care Serviciul a folosit ANI, susţinând că diplomaţii ar trebui să se abţină de la astfel de atitudini.

4029 afișări
Imaginea articolului MAE se delimitează de scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei SRI/ Meleşcanu anunţă că în cel mult două săptămâni va finaliza analiza în cazul ambasadorului României în SUA

MAE se delimitează de scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei SRI: “Trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române” - DOCUMENT

"Ministerul Afacerilor Externe se delimitează de declaraţiile domnului ambasador George Maior prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care a fost preluată în presă. Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe, remis joi MEDIAFAX.

"Potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României. În aceste condiţii trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României. Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României prevede la articolul 31, care se referă la obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular, ca aceştia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României.

În conformitate cu prevederile articolului 58 din Legea 269/2003, încălcarea de către membrii Corpului diplomatic şi consular al României a prevederilor legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă a îndatoririlor de serviciu atrag răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz", mai transmite Ministerul de Exerne, fără a preciza însă clar dacă se va aplica vreo măsură în cazul ambasadorului George Maior.

Poziţia MAE vine ca urmare a scrisorii deschise adresată de George Maior (fost şef al Serviciului Român de Informaţii şi actual ambasador al României în SUA) comisiei de Control SRI, după raportul acuzator care îi vizează activitatea de la SRI în relaţia cu Autoritatea Naţională de Integritate şi modul în care ar fi fost folosită instituţia.

"Doresc să subliniez că toate informaţiile transmise de către Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritate în calitate de beneficiar legal, au aparţinut unei instituţii constituţionale a statului român, respectiv Serviciului Român de Informaţii, nu directorului acestei instituţii", se arată în scrisoarea apărută în spaţiul public zilele trecute.

George Maior precizează şi că Serviciul Român de Informaţii nu se raportează niciodată la potenţialul politic al unor persoane fizice vizate de informaţii şi a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în faţa comisiei.

Maior mai face referire la raport ca fiind asumat "de o parte dintre membrii acestei".

La scurt timp după apariţia scriisorii, Horia Georgescu, fost şef al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) a scris pe Facebook că Maior a ajuns să nege realitatea faptelor sale.

"Înţeleg, prin urmare, că GM neagă realitatea care îi este defavorabilă şi chiar încearcă să minimalizeze faptul că a orchestrat atacuri directe la actualul preşedinte al României, dar şi la alţi oameni politici. Trebuie, însă, să-i reamintesc lui Maior că raportul care conţine toate aceste fapte dovedite cu imagini şi documente a fost votat de toţi membrii Comisiei (mai puţin unul, care a votat împotrivă “din oficiu” , fără să motiveze , deşi în cadrul comisiei s-a declarat siderat de aspectele relatate necontestând răspunsurile oferite de subsemnatul, prin întrebări adresate chiar de către domnia sa). Aşa că, între o scrisoare pierdută a unuia care minte ca să-şi salveze pielea şi un raport asumat atât de putere, cât şi de opoziţie, consider credibil raportul. PS George dacă vrei discutam public şi de comisia de control a SRI!Public! Aia cu Georgian in special...parţială! Fără scrisori editate PR!", se arată în postarea lui Horia Georgescu.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

"Aceste elemente se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu şi personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualitatea câştigarii alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activităţii SRI.

Totodată, s-a stabilit astfel că în perioada menţionată SRI a trimis către Agenţia Naţională de Integritate un număr de 71 de note de informare (note, note-sinteză şi note speciale), privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcţii importante în administraţia centrală şi locală (miniştri, europarlamentari, deputaţi, senatori, preşedinţi de consilii judeţene, secretari de stat, primari, viceprimari, secretari de consilii judeţene, consilieri de miniştri, directori de instituţii etc)”, potrivit raportului.

Meleşcanu anunţă că în două săptămâni va finaliza analiza în cazul ambasadorului George Maior

Teodor Meleşcanu a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că în două săptămâni va fi finalizată analiza MAE în cazul lui George Maior. Ministrul de Externe a adăugat că analiza ar putea include şi concluzii precum propunerea de rechemare a acestuia din funcţia de ambasador al României la Washington.

„Măsurile pe care le vom lua vor fi determinate de modul în care evoluează şi se clarifică temele respective, unde ar fi trebuit în mod normal ca domnul ambasador să nu folosească nişte sintagme potrivit cărora nu este vorba despre un raport, ci de mai mulţi membrii, câţiva membri care au semnat raportul Comisiei respective. Din punctul nostru de vedere, lucrul cel mai grav este faptul că în momentul în care ai o Comisie parlamentară, ca în orice sistem democratic, deciziile se iau pe bază de majoritate. Ori în momentul în care majoritatea a produs acest raport şi a fost de acord cu el, în mod evident, acesta a devenit un document oficial al Parlamentului.

A nega raportul Parlamentului este de fapt o interferenţă foarte clară în activitatea Parlamentului şi nerespectarea principiilor care ţin de separaţia puterilor în stat. Nu este normal ca din partea Executivului, oricine va fi, pe orice post este, dar cu atât mai mult un ambasador care obligaţia de a fi rezervat în relaţiile cu toate instituţiile atacă un document oficial al Parlamentul, atunci într-adevăr apar nişte probleme care trebuie să vedem în ce măsură reacţionăm şi noi”, a afirmat Teodor Meleşcanu, pentru MEDIAFAX, întrebat despre criticile fostului şef al SRI, George Maior, la adresa raportului Comisiei de control a Serviciului.

Meleşcanu, despre oportunitatea rechemării ambasadorului George Maior

Întrebat de MEDIAFAX despre scrisoarea Comisiei de politică externă a Senatului care cerea o analiză legată de oportunitatea rechemării ambasadorului George Maior şi criticile lui Călin Popescu Tăriceanu potrivit cărora întârzie prea mult un răspuns de la MAE, Teodor Meleşcanu a spus că el ca ministru nu numeşte şi retrage ambasadori.

„Răspunsul este foarte simplu. Eu nu numesc şi nu retrag ambasadori. Tot ce pot să fac este să propun, pe baza unei analize serioase, pentru că este vorba totuşi de un post cheie pentru România, având în vedere Parteneriatul strategic între Statele Unite şi România. Deci nu este o chestiune care se face pe picior, foarte rapid, ci trebuie să fie bazată pe argumente foarte solide. Aceste argumente au început să se strângă foarte serios. De la recomandarea Comisiei de politică externă a Senatului, care a cerut această evaluare şi măsuri. Decizia CCR referitoare la neconstituţionalitate, ilegalitatea protocoalelor care au fost semnate şi au fost semnate bineînţeles la nivelul conducerii, ultimul raport pe care l-a prezentat Comisia de control al SRI, reacţia pe care a avut-o domnul Maior, desenează de fapt care este un anumit profil şi ne dă anumite indicaţii în legătură cu ce ar trebui să fie făcut. Sunt elemente care într-adevăr ridică serioase semne de întrebare”, a explicat ministrul de Externe.

Chestionat când va avea o concluzie şi propunere în cazul lui George Maior, ministrul de Externe a replicat: „Nu este vorba de un interval foarte mare de timp. După părerea mea, două săptămâni este maximum necesar pentru finalizarea unei astfel de analize. Va fi o concluzie”.

Întrebat mai departe dacă această concluzie ar putea include propunerea de rechemare a lui George Maior din funcţia de ambasador, Meleşcanu a spus: „Sigur. Evident că se poate avea în vedere şi acest lucru”.

Pe 17 septembrie 2018, Comisia de politică externă a Senatului a stabilit trimiterea unei scrisori ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a analiza oportunitatea rechemării lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici