MAE nu comentează noile informaţii apărute în presă în legătură cu accidentul din Singapore

Ministerul român al Afacerilor Externe nu comentează noile informaţii apărute în presă în legătură cu accidentul în care a fost implicată o maşină a ambasadei României din Singapore, ci doar afirmă din nou că derulează o anchetă internă.

32 afișări
Imaginea articolului MAE nu comentează noile informaţii apărute în presă în legătură cu accidentul din Singapore

MAE nu comentează noile informaţii apărute în presă în legătură cu accidentul din Singapore

"MAE are în derulare propria sa verificare internă asupra evenimentelor care s-au produs la Singapore, în paralel cu ancheta desfăşurată de autorităţile din Singapore. Vom fi în măsură să dăm informaţii noi la finalizarea verificărilor", se arată în răspunsul MAE la o solicitare a MEDIAFAX.

MAE repetă astfel o parte a unui răspuns transmis săptămâna trecută în urma unei solicitări pe aceeaşi temă. Ca şi în răspunsul precedent, Ministerul nu precizează însă unde se află însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, Silviu Ionescu, acuzat de presa locală că ar fi fugit din ţară. De asemenea, MAE nu oferă detalii despre ancheta pe care o are în desfăşurare. MAE nu precizează în răspunsul transmis luni nici dacă a primit vreo înştiinţare oficială din partea autorităţilor din Singapore pe această temă.

Nici Ambasada României din Singapore nu a oferit detalii. Un angajat al ambasadei - care s-a prezentat drept "un angajat diplomatic" - a precizat, telefonic, că însărcinatul cu afaceri nu este în ambasadă. El nu a dorit să precizeze dacă absenţa acestuia este temporară şi nici nu a oferit niciun fel de amănunte despre caz.

Presa din Singapore a relatat pe larg în ultimele zile despre o presupusă implicare a însărcinatului cu afaceri într-un accident rutier soldat cu moartea unei persoane.

Un nou martor ocular citat de presa din Singapore afirmă că un bărbat aflat în maşina ambasadei României a fost văzut certându-se cu o tânără chinezoaică înaintea producerii accidentului din 15 decembrie, soldat cu moartea unei persoane, relatează publicaţia electronică Temasek Review.

Martorul, prezentat drept Tay şi citat de cotidianul de limbă chineză Lianhe Wanbao, afirmă că bărbatul din maşină semăna cu însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, Silviu Ionescu.

El a afirmat că a văzut maşina Audia A6 a ambasadei României la o intersecţie şi l-a descris pe şofer drept un bărbat cu chelie, figură rotundă şi purtând un tricou alb şi o haină de culoare închisă. Alături de acesta, în maşină se afla o tânără chinezoaică, în vârstă de circa 20 de ani, iar cei doi păreau să se certe.

Martorul a adăugat că maşina diplomatică nu a plecat din intersecţie în momentul în care culoarea semaforului s-a schimbat, determinându-i pe ceilalţi şoferi să claxoneze. Tay a mai spus că maşina ambasadei a plecat în viteză, circulând cu peste 90 de kilometri pe oră.

Publicaţia din Singapore adaugă că, după câteva zile, în apropiere de locul accidentului, a fost descoperit trupul neînsufleţit al unei tinere, aflat într-o stare de descompunere avansată.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial, după ce fusese implicată în două accidente rutiere, soldate cu trei răniţi, dintre care unul a decedat ulterior la spital.

Un prim martor, un şofer de taxi prezentat drept Neo, susţine că l-ar fi transportat pe diplomatul român din apropierea locului unde a fost găsită maşina. El a afirmat că pasagerul a reclamat furtul maşinii chiar în timp ce se afla în taxi.

Presa locală afirmă că diplomatul român nu se mai află în Singapore, iar ziariştii relatează că nu au reuşit să ia legătura cu acesta.

În acelaşi timp, o petiţie online semnată până duminică seara de aproape 1.500 de persoane, cere Guvernului României şi ambasadei să despăgubească familiile victimelor, să coopereze cu autorităţile din Singapore în anchetă şi, în cazul în care diplomatul român suspectat că ar fi condus maşina se va dovedi vinovat, să îi suspende imunitatea şi să îl predea poliţiei.

Silviu Ionescu a relatat, duminică, pentru "Adevărul", varianta sa asupra evenimentelor. El susţine că, în noaptea respectivă, la ora 1.55 a condus acasă o persoană. "E vorba de o doamnă care locuieşte în apropierea ambasadei. Pe drum am discutat despre aducerea unor artişti la Singapore. Nu ne-am înţeles şi, după ce am lăsat-o acasă, am mers spre misiunea diplomatică. În jurul orei 02.00 am ajuns la ambasadă", povesteşte Ionescu.

De asemenea, el susţine că, la ora 3.00, la ieşirea din ambasadă, descoperă că maşina i-a fost furată.

"Voiam să iau un document lăsat în maşină. Atunci am descoperit că automobilul nu se mai află în faţa ambasadei. După cinci minute am luat un taxi, din spatele misiunii, şi ¬i-am cerut şoferului să mă ducă la cea mai apropiată secţie de poliţie", povesteşte Silviu Ionescu.

Potrivit cotidianului "Adevărul", diplomatul susţine că s-a urcat într-un prim taxi (3.05), căruia i-a cerut să-l ducă la Poliţie şi care l-a plimbat, ca să încarce comanda, timp de 12 minute. Ionescu ar fi coborât pentru ca, peste alte 5 minute, adică la 3.17, să se urce într-un al doilea taxi, căruia i-ar fi cerut însă să-l ducă "acasă", şi nu la Poliţie, cum intenţionase iniţial.

"De la misiunea diplomatică şi până la cea mai apropiată secţie de poliţie sunt câteva minute, însă acel taximetrist m-a plimbat mai bine de 10 minute. ¬I-am spus să oprească, am plătit şi am coborât", susţine Ionescu.

"În cel de-al doilea taxi am cerut să fiu dus acasă. Voiam să anunţ Poliţia, dar eram obosit de la plimbările cu taxiul şi avusesem o scădere bruscă de glicemie", spune diplomatul.

Diplomatul neagă faptul că s-ar fi urcat în al doilea taxi în zona accidentului, mai scrie "Adevărul".

Diplomatul român crede că limuzina Audi a fost furată destul de uşor. "Nu prezenta semne de forţare şi nici nu avea geamul spart. Probabil că au reuşit cumva să deschidă uşa şi au găsit cheia de rezervă, care se afla în interiorul maşinii", spune diplomatul român. Acesta afirmă că, după ce poliţiştii au găsit maşina, a fost declanşată o expertiză tehnică.

"Autoturismul era lovit, dar uşor. Accidentul a fost grav, dar maşina nu avea urme adânci. Cheia de rezervă nu s-a mai găsit, iar cheia originală se află la Ambasada României, împreună cu maşina care a fost predată de autorităţile singaporeze", a precizat diplomatul. Acesta a menţionat că maşina de serviciu este parcată, de regulă, în faţa sediului Ambasadei României la Singapore, deşi în curtea misiunii este spaţiu de parcare. "De regulă, acolo sunt alte autoturisme parcate, iar Audiul este parcat în faţa sediului ambasadei", mai spune diplomatul român.

Întrebat de ce ar fi fost lăsată cheia de rezervă în maşină, astfel încât presupuşii hoţi să poată porni fără probleme, diplomatul susţine că aşa cer regulamentele, scrie "Adevărul", care adaugă că acestea spun că cheile de rezervă ale maşinilor trebuie lăsate "pe teritoriu românesc" - adică putea fi lăsată inclusiv în ambasadă.

Conform cotidianului citat, Silviu Ionescu a fost diagnosticat cu diabet în luna octombrie 2009 şi se află în România încă din 18 decembrie, după trei zile de la producerea accidentului mortal, pentru analize medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici