MAE: Taxa pe trafic congestionat impusă de Primăria din Londra nu se aplică misiunilor diplomatice

Taxa pe trafic congestionat impusă de Londra nu se aplică misiunilor diplomatice, potrivit prevederilor Convenţiei de la Viena, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, după ce presa britanică a scris că Ambasada României are o datorie de 1,34 milioane de lire sterline pentru neplata acestei taxe.

118 afișări
Imaginea articolului MAE: Taxa pe trafic congestionat impusă de Primăria din Londra nu se aplică misiunilor diplomatice

MAE: Taxa pe trafic congestionat impusă de Primăria din Londra nu se aplică misiunilor diplomatice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Conform prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, misiunile diplomatice şi personalul diplomatic sunt scutite de plata taxelor şi impozitelor în statul de reşedinţă. În 2003, Primăria Londrei a introdus o taxă pentru trafic congestionat ("congestion charge") care se aplică autoturismelor care circulă în centrul capitalei Marii Britanii, de luni până vineri, între 07.00-18.00. Întrucât aceasta reprezintă o taxă aplicată de autorităţile statului de reşedinţă, conform Convenţiei de la Viena, autoturismele misiunilor diplomatice sunt exceptate de la plata acestei taxe pentru trafic congestionat", se arată în răspunsul MAE.

Ministerul de Externe precizează că autorităţile britanice consideră că taxa pentru trafic congestionat nu reprezintă o taxă, ci este contravaloarea unui serviciu pe care îl oferă autorităţile locale.

Această interpretare nu este însă acceptată de marea majoritate a misiunilor diplomatice de la Londra, precum cele ale SUA, Japonia, China, India, Rusia, Turcia etc., inclusiv de către 23 state membre ale UE (Germania, Polonia, Franţa, Spania, Grecia, Ungaria etc.), mai precizează MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, în vederea găsirii unei soluţii, au existat mai multe runde de discuţii între reprezentanţii misiunilor diplomatice şi ministerul britanic al afacerilor externe (FCO), dar nu s-a reuşit până în prezent identificarea unei interpretări acceptabile ambelor părţi.

Ambasada României împărtăşeşte opinia larg acceptată de misiunile diplomatice de la Londra conform căreia taxa pentru trafic congestionat reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor din centrul Londrei, aplicându-se astfel prevederile Convenţiei de la Viena în baza cărora misiunile diplomatice sunt exceptate de la plata taxelor în statul de reşedinţă. Totodată, este important de menţionat faptul că Ambasada României se află situată în zona centrală a Londrei, deci nu este vorba de a intra sau nu în zona vizată de taxa pentru trafic congestionat, ci de dreptul obiectiv de mişcare în zona în care se afla ambasada, mai spune MAE.

Conform Daily Mail, mai multe ambasade din Londra au datorii mari către Primăria din Londra pentru neplata taxei pentru trafic congestionat.

România are o datorie de 1,34 milioane de lire sterline, notează publicaţia citată.

În topul ambasadelor cu datorii la statul britanic se află SUA, cu 8,17 milioane de lire sterline, Japonia, cu 5,62 milioane de lire sterline, şi Rusia, cu 5,12 milioane de lire sterline.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici