Maior: Nu există ofiţeri acoperiţi în Parlament, există posibilitatea de a controla

Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, că nu există ofiţeri acoperiţi printre parlamentari, existând posibilitatea de a controla acest lucru, iar întrebat despre existenţa jurnaliştilor sub acoperire a spus că serviciul acţionează conform celor mai stricte standarde democratice.

811 afișări
Imaginea articolului Maior: Nu există ofiţeri acoperiţi în Parlament, există posibilitatea de a controla

Maior: Nu există ofiţeri acoperiţi în Parlament, există posibilitatea de a controla (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu există (ofiţeri acoperiţi printre parlamentari - n.r.), exista şi posibilitatea de a controla acest lucru. M-a intrebat un parlamentar din Comisia de control asupra SRI cum putem să ştim acest lucru. Dacă îmi trimite o scrisoare sau mă întreabă în cadrul oficial al comisiei şi eu spun că nu, acest raspuns are şi o valoare juridică clară", a afirmat, la Digi24, George Maior, precizând că poate răspunde inclusiv în scris despre acest lucru.

Întrebat dacă aceasta înseamnă ca deputatul PSD Sebastian Ghiță nu este ofiţer acoperit al SRI, Maior a răspuns: "Eu am spus ce am avut de spus, cred că logica pur aristotelică spune acest lucru".

În ceea ce priveşte prezenţa ofiţerilor acoperiţi printre jurnalişti, George Maior a declarat: "În sistemul UE şi pe această zonă acţionăm în concordanţă cu cele mai stricte standarde democratice. Punct".

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în urmă cu o săptămână, că în actualul Guvern sau Parlament nu sunt "ofiţeri acoperiţi” care să fie activi, menţionând că a solicitat în toamna anului trecut verificări din partea serviciilor secrete.

Băsescu a fost întrebat, la un post de televiziune, cum vede acuzele reciproce dintre Sorin Roşca Stănescu şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, în ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile secrete.

Şeful statului a afirmat despre cei doi că sunt "gură spartă" şi a ţinut să precizeze că a solicitat verificări la sfârşitul anului trecut.

"Înainte de validarea parlamentarilor, înainte de prezentarea Guvernului, imediat ce am aflat lista Guvernului, au fost chemaţi şefii ambilor servicii care ţin direct de CSAT – SIE şi SRI – şi întrebaţi şi puşi să verifice imediat dacă există vreo incompatibilitate, asta însemnând ofiţeri acoperiţi printre miniştri sau parlamentari. Răspunsul ambelor servicii au fost «Nu». Deci nu există incompatibilităţi, aşa poate să-şi spună ei ce şi-or spune. Eu am făcut această verificare, fiindcă aş fi avertizat şi Camera şi Senatul şi Guvernul, pe premier, dacă ar fi existat astfel de incompatibilităţi", a afirmat Băsescu.

El a mai precizat că în Parlament sau Guvern nu pot fi ofiţeri acoperiţi "activi" pentru că nu au voie, la fel cum nu pot activa nici în magistratură.

Tot atunci, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dezminte categoric existenţa unor angajaţi ai serviciului care ar avea calitatea de parlamentar, precizând că instituţia a fost acuzată de persoane implicate în dosare penale la care SRI a avut, legal, o contribuţie.

Întrebat despre acuzaţiile lansate în ultima perioadă la adresa serviciului privind existenţa unor ofiţeri sub acoperire în Parlament sau în magistratură, Sava a răspuns: "Aceleaşi acuze la adresa SRI sunt lansate în mod repetat de-a lungul timpului, în special de către persoane implicate în dosare penale la care SRI a avut o anumită contribuţie, a informat beneficiarii legali". Sava a subliniat că "probabil asta a deranjat de foarte multe ori".

"Dar subliniez că SRI acţionează doar în condiţiile stricte ale cadrului legal", a spus purtătorul de cuvânt al serviciului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici