Marea Britanie şi Canada se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor de iarnă de la Beijing

Canada s-a alăturat miercuri Australiei şi Marii Britanii în boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, condus de Statele Unite, în timp ce China a ripostat spunând că nu a invitat oficiali guvernamentali din Marea Britanie să participe, informează Reuters.

430 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi Canada se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor de iarnă de la Beijing

Sursa foto: profimedia

Statele Unite au anunţat că oficialii guvernamentali vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing din februarie din cauza "atrocităţilor" comise de China în domeniul drepturilor omului, la câteva săptămâni după discuţii menite să atenueze relaţiile tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii.

China a declarat că Statele Unite vor "plăti un preţ" pentru decizia lor şi a avertizat cu privire la contramăsuri, dar nu a oferit detalii. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a încercat să minimalizeze boicotul diplomatic în continuă creştere.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Beijingul ar fi conştient de preocupările occidentale de lungă durată privind drepturile omului în China. "Aşa că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că am decis să nu trimitem o reprezentare diplomatică".

Decizia lui Trudeau pare să adauge cu siguranţă tensiune la o relaţie deja tensionată, care s-a prăbuşit la noi minime din cauza reţinerii directorului financiar al Huawei Technologies Co Ltd, Meng Wanzhou, în baza unui mandat american.

Meng se afla în arest la domiciliu în Vancouver, unde s-a luptat timp de aproape trei ani împotriva extrădării în Statele Unite pentru acuzaţii de fraudă bancară. Ea a fost eliberată şi s-a întors în China în septembrie.

Doi canadieni, Michael Kovrig şi Michael Spavor, care au fost arestaţi de Beijing la scurt timp după reţinerea lui Meng în 2018, au fost, de asemenea, eliberaţi în septembrie.

Întrebat mai devreme în parlament dacă ţara sa va urma exemplul Washingtonului, premierul britanic Boris Johnson a declarat: "Va exista efectiv un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, niciun ministru nu este aşteptat să participe şi niciun oficial."

"Nu cred că boicoturile sportive sunt rezonabile şi aceasta rămâne politica guvernului", a adăugat el, precizând că sportivii britanici vor concura în continuare.

China a acuzat Marea Britanie de o campanie de defăimare a Jocurilor de la Beijing care contravine spiritului olimpic.

"Guvernul chinez nu a invitat miniştri sau oficiali guvernamentali din Marea Britanie să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Londra.

"A face o problemă din prezenţa oficialilor guvernamentali la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing este în esenţă o campanie de denigrare politică".

Anterior, premierul australian Scott Morrison a declarat că decizia sa a venit din cauza eforturilor Australiei de a redeschide canalele diplomatice cu China pentru a discuta despre presupusele abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang din vestul îndepărtat şi despre măsurile luate de Beijing împotriva importurilor australiene.

Anunţând aceste planuri, Morrison a declarat că Beijingul nu a răspuns la mai multe probleme ridicate de Canberra, inclusiv acuzaţiile de abuzuri privind drepturile omului.

China a negat orice abatere în Xinjiang şi a spus că acuzaţiile sunt fabricate.

Comitetul Olimpic australian a declarat că boicotul nu va avea niciun impact asupra pregătirilor sportivilor pentru Jocurile care se vor desfăşura între 4 şi 20 februarie, adăugând că "opţiunile diplomatice" sunt de competenţa guvernelor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici