Marko Bela: Nu putem accepta un prag electoral de 10%

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, afirmă că nu poate accepta un prag electoral de zece la sută, cum ar vrea preşedintele Traian Băsescu, adăugând că astfel s-ar pierde foarte multe voturi şi că un partid cu un milion de voturi ar rata accesul în Parlament.

53 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: Nu putem accepta un prag electoral de 10%

Marko Bela: Nu putem accepta un prag electoral de 10% (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko Bela a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la UDMR Arad, că şeful statului este "în dezacord total" cu Uniunea privind posibilitatea impunerii unui prag electoral de zece la sută.

"Băsescu e în dezacord total cu noi. Nu numai că nu suntem de acord, dar suntem foarte împotrivă. Cinci la sută e un filtru suficient în ceea ce priveşte intrarea unor formaţiuni mai mici. Cred că nici domnul preşedinte nu a făcut o socoteală, pentru că la alegeri sunt în jur de zece milioane de voturi, iar zece la sută ar însemna ca un partid cu o susţinere de aproape un milion de voturi să rămână în afara Parlamentului, ceea ce e absurd", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a adăugat că "guvernele de coaliţie sunt grele, anevoiase, dar sunt utile, fiindcă mereu se negociază, iar partidele se controlează reciproc".

"Unde e un singur partid la putere, nu există acel control reciproc, ca între partenerii de coaliţie. Ştiu că e greu să fii capabil să lucrezi în coaliţie", a spus preşedintele UDMR.

Marko Bela se află la Arad ca invitat la Congresul ordinar al Convenţiei Tineretului Maghiar din România, care începe vineri seară şi se termină duminică.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că este un susţinător al pragului electoral de zece la sută pentru intrarea în Parlament sau a unui sistem electoral care să permită existenţa a două partide mari, care să alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

Actualul sistem electoral prevede un prag electoral de cinci la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici