Marko Bela: Nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi

Fostul preşedinte UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, că ar fi "o greşeală" ca Uniunea să intre la guvernare în condiţii nefavorabile şi "un păcat" să nu intre la guvernare în condiţii corespunzătoare, adăugând că "echipa Ponta nu trebuie lăsată să se chinuiască în continuare".

163 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: Nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi

Marko Bela: Nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi

Senatorul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, în faţa celor peste 100 de delegaţi la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, că este pe deplin de acord cu raportul liderului formaţiunii, Kelemen Hunor, şi că toată lumea îi cunoaşte punctul de vedere "referitor la intrarea la guvernare, în condiţii potrivite".

El a atras atenţia că nu trebuie comisă "o greşeală" - să se intre la guvernare fără condiţii sau în condiţii nefavorabile - sau "un păcat" - să nu se intre la guvernare în condiţii corespunzătoare.

"UDMR a dorit să apere interesele comunităţii maghiare întotdeauna prin asumarea răspunderii participării la guvernare. Cu anumite condiţii. Noi putem comite o greşeală sau un păcat. Greşeala – să intrăm fără condiţii sau în condiţii nefavorabile. Păcatul – să nu intrăm la guvernare în condiţii corespunzătoare. Ar trebui să ne gândim la aceste lucruri cu toţii. E vorba de lucruri mai importante, specifice, care ţin de minoritate, de conducerea minorităţii maghiare din România", a spus Marko Bela.

Acesta a precizat că, în opinia sa, trebuie găsite soluţii, astfel încât nimeni să nu fie supus la "chinuială".

"Eu consider că în acest moment noi nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi, ci să creăm o situaţie care să nu fie chinuială nici pentru noi, nici pentru ţară, să aducă rezultatele care au lipsit în ultimii doi ani", a spus Marko Bela.

Acesta a arătat că el nu crede că ar trebui să se aştepte "vremuri mai bune", pentru că există probleme în întreaga regiune şi "nu numai România se luptă cu reorganizarea, ci întreaga zonă".

"Ce să facem, să aşteptăm vremuri mai bune? Nu vor sosi vremurile mai bune fără noi. Avem politicieni care să împingă în direcţia reformelor. Avem forţa a 1,3 milioane de cetăţeni. Dacă putem ajunge la un consens, în probleme socio-economice, atunci trebuie să intrăm la guvernare", a spus Marko Bela.

Senatorul a mai afirmat că împărtăşeşte opinia potrivit căreia "nu există partid pro-maghiar în România, există interese în politica din România şi altundeva".

Marko Bela a spus că, dacă ar gândi altfel, ar spune că datorează "recunoştinţă veşnică" Guvernelor Victor Ciorbea, Radu Vasile, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi "Boc-Băsescu" pentru deciziile luate în favoarea maghiarimii, legate de folosirea limbii maghiare, a simbolurilor comunităţii, Statuia Libertăţii de la Arad, legi ale învăţământului, primul salut adresat de 15 Martie şi "restabilirea sistemului şedinţelor comune româno-maghiare".

"Dar ei ne datorează recunoştinţă, pentru că am pornit ţara spre calea integrării EU şi NATO. Intrarea s-a datorat şi prezenţei UDMR (în guverne - n.r.). Boc-Băsescu ne datorează recunoştinţă că am ţinut spatele la anumite măsuri nepopulare care au salvat ţara de la dezastru, în perioadă de criză. Nu e vorba de recunoştinţă, ci că preţuim aceste asumări, sperăm că şi dânşii le apreciază. Va fi sprijin reciproc, cooperare, muncă pentru o reformă generală şi ne aşteptăm ca trendul antimaghiar să se oprească şi să intrăm pe trendul care va duce la reglementarea relaţiilor interetnice în România", a adăugat Marko Bela.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri privind eventuala intrare la guvernare a formaţiunii.

Totodată, CRU a adoptat şi o decizie referitoare la alegerile europarlamentare, fiind votată lista definitivă a UDMR pentru PE, pe care sunt 32 de nume, primele patru poziţii fiind ocupate de Winkler Gyula, Sogor Csaba, Vincze Lorand şi Hegedus Csilla.

Ambele decizii au fost luate "cu unanimitate", potrivit preşedintelui de şedinţă, Peter Ferenc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici