Marko: În acest moment, nu cred că trebuie să revenim asupra TVA, ar trebui să fim consecvenţi

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat, marţi, că în acest moment nu trebuie să se revină asupra cotei TVA, arătând că pot fi preconizate alte variante şi măsuri pe termen lung în ceea ce priveşte anul bugetar 2011, dar pentru 2010 trebuie respectate deciziile luate până în prezent.

15 afișări
Imaginea articolului Marko: În acest moment, nu cred că trebuie să revenim asupra TVA, ar trebui să fim consecvenţi

Marko: În acest moment, nu cred că trebuie să revenim asupra TVA, ar trebui să fim consecvenţi (Imagine: Mihai Brbu/ Mediafax Foto)

El a arătat că, în opinia sa şi a colegilor din UDMR, în acest moment măsurile de austeritate sunt luate, Marko precizând că se referă la reducerea salariilor cu 25 la sută în domeniul bugetar şi majorarea TVA de la 19 la sută la 24 la sută.

"Putem să preconizăm alte variante, alte măsuri pe termen lung în ceea ce priveşte anul bugetar 2011, dar, pentru acest an, obligaţia noastră este să respectăm aceste măsuri, să le aplicăm foarte clar şi foarte ferm şi, în continuare, să luăm măsuri de reformă", a opinat liderul UDMR.

El a arătat că nu este de acord cu regândirea acestor măsuri şi cu ideea ca în anul 2010 să se preconizeze alte restricţii sau restrângeri, nici în cazul pensiilor mici şi nici în ceea ce priveşte TVA sau impozitele.

"Pentru anul acesta avem instrumentele necesare pentru a reduce cheltuielile bugetare, respectiv de a mai colecta bani la buget prin majorarea TVA. În continuare, avem nevoie de măsuri de stimulare a economiei", a afirmat Marko Bela, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă ar fi de acord cu impozitarea tuturor pensiilor din anul 2011, Marko a răspuns că, dacă va fi vorba despre de impozitare progresivă în general, ar intra şi pensiile în această categorie.

"Separat, să punem un impozit pe pensiile mici nu văd rostul şi nici nu cred că am putea fi de acord. Dacă se trece la o impozitare progresivă, atunci toate categoriile intră în impozitarea progresivă", a precizat Marko.

El adăugat, însă, că acest lucru ţine de o analiză a perioadei următoare şi nicidecum a anului 2010.

Întrebat despre o intenţie a premierului Emil Boc de a discuta unele măsuri alternative care să conducă la reducerea TVA, el a spus că TVA abia a fost majorat.

"Eu nu am special nimic cu TVA. În acest moment, nu cred că trebuie să revenim. În general, ar trebui să fim consecvenţi. Luăm o măsură, apar comentarii, apar proteste, apar contestări ale măsurii respective şi imediat ne gândim să revenim", a declarat preşedintele UDMR.

"Eu nu am cunoştinţă că în discuţiile cu domnul prim-ministru nu a reieşit că ar avea intenţia de a propune o revenire la majorarea TVA", a mai spus Marko.

Pe de altă parte, liderul Uniunii a afirmat că măsurile de austeritate vor fi eficiente numai dacă, concomitent, în lunile care urmează va fi regândită funcţionarea administraţiei atât în plan central, cât şi în plan local.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în comuna nemţeană Doljeşti, unde localnicii i s-au plâns de creşterea preţurilor, că TVA "trebuie dată înapoi jos" şi că toate pensiile trebuie impozitate.

România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tutoror pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, susţine ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

După ce a administrat regimul de cotă unică şi în precedentul mandat de ministru, în guvernul liberal Tăriceanu, Vlădescu afirmă acum că trebuie considerată încheiată epoca sistemului de cotă unică, având în vedere noua conjunctură economică şi nevoile de dezvoltare ale României, scrie Ziarul Financiar în ediţia de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici