Marko: Nu dorim să facem parte dintr-un guvern minoritar cu majoritate aparentă

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că UDMR nu doreşte să fie într-un guvern minoritar, care aparent are majoritate şi că, pentru rămânerea Uniunii în Executiv, este necesară funcţionarea "impecabilă" a coaliţiei în Parlament.

13 afișări
Imaginea articolului Marko: Nu dorim să facem parte dintr-un guvern minoritar cu majoritate aparentă

Marko: Nu dorim să facem parte dintr-un guvern minoritar cu majoritate aparentă (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Marko a spus că, deşi, "dacă aduni bob cu bob", numeric Guvernul are majoritate în Parlament, se creează senzaţia că, de fapt, este minoritar.

Liderul UDMR a subliniat că există "o problemă foarte serioasă" de funcţionare a coaliţiei. Marko a precizat că, sâmbătă, Consiliul Permanent al UDMR şi, luni, grupurile parlamentare vor analiza situaţia şi vor anunţa concluziile.

"Interesul nostru nu este de a ieşi din coaliţie, ci de a impune soliditatea coaliţiei. Nu ştiu însă dacă vom reuşi acest lucru", a mai declarat Marko Bela.

"E clar că avem o problemă foarte serioasă în ceea ce priveşte funcţionarea şi coeziunea majorităţii de guvernare şi nu numai în cazul Legii educaţiei. În ultima vreme, în ultimele luni, în ultimele săptămâni, foarte multe probleme cu votul în Parlamentul României", a arătat Marko.

El a spus că în acest moment se creează situaţii când există un guvern minoritar în timp ce numeric, cu cifre, este majoritate în Parlament, Marko arătând că fiecare partid are obligaţia să asigure susţinerea partidului privind proiectele Guvernului.

Marko Bela a arătat că membrii coaliţiei de guvernare au o majoritate numerică în Parlament, în Senat "una mai fragilă, mai subţirică", iar la Camera Deputaţilor una "puţin mai confortabilă".

"Dacă se garantează funcţionarea impecabilă a acestei majorităţi, atunci nu mai avem o problemă. Bineînţeles că am cerut acest lucru. Una dintre soluţii ar fi ca cei din Senat să funcţioneze aşa cum trebuie", a spus Marko Bela.

"Ceea ce se întâmplă în acest moment în Parlament ne pune pe gânduri", a arătat el.

Liderul Uniunii a menţionat că soluţia ar fi ori regândirea sistemului bicameral, ori ca membrii coaliţiei să demonstreze că funcţionează Parlamentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici