MAS Talks: Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga: România este bine reprezentată şi foarte respectată în materie de misiuni ONU de menţinere a păcii

România are o prezenţă “activă, foarte apreciată, remarcabilă în misiunile ONU de menţinere a păcii”, a spus, MAS Talks, ambasadorul României la Organizaţia Naţiunilor Unite, Ion Jinga.

423 afișări
Imaginea articolului MAS Talks: Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga: România este bine reprezentată şi foarte respectată în materie de misiuni ONU de menţinere a păcii

MAS Talks: Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga: România este bine reprezentată şi foarte respectată în materie de misiuni ONU de menţinere a păcii

“România are o prezenţă activă, foarte apreciată, remarcabilă în misiuni de menţinere a păcii. Am început să fim prezenţi în astfel de misiuni în 1991. A fost o misiune ONU la frontiera dintre Irak şi Kuweit şi de atunci am fost prezenţi în 20 de misiuni sub drapel ONU, cu efective de peste 12.500 de oameni. Vorbim de contribuţii ale Ministerului Apărării Naţionale, de contribuţii ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Serviciului de Protecţie şi Pază. În momentul de faţă, suntem prezenţi în peste zece astfel de misiuni şi operaţiuni de menţinere a păcii şi misiuni politice speciale ale ONU. La începutul anului eram în doisprezece, două dintre ele s-au închis. De fapt una dintre ele s-a închis, cea din Liberia şi într-o altă misiune s-a terminat ciclul pentru contingentul romîn.Suntem prezenţi în zone de risc ridicat.Militarii noştri sunt foarte apreciaţi. Suntem prezenţi atât în spaţiul anglofon, cât şi în spaţiul francofon”, a detaliat, la ediţia MAS Talks, ambasadorul Ion Jinga, şeful Misiunii Permanente a României la Organizaţia Naţiunilor Unite, preşedinte al Comsiei ONU pentru Dezarmare şi Securitate internaţională.

Referindu-se la spaţiul francofon, ambasadorul Jinga a spus: “Şcoala de Aplicaţii a Jandarmeriei Române are un curs foarte bun în limba franceză pentru ofiţeri de protecţie internă, ofiţeri de jandarmi, ofiţeri de poliţie. Cursul a început, cred, în 2003. Au fost 15 promoţii până acum, cu ofiţeri din 26 de state francofone. Este o reclamă foarte bună pentru România.Este un argument că noi nu doar vorbim. Şi facem. Şi ce facem, facem bine atunci când vorbim de Organizaţia Naţiunilor Unite”.

Ambasadorul român la ONU a remarcat faptul că “în materie de contribuţie cu poliţie, suntem pe locul întâi în Europa, ca şi număr de poliţişti angajaţi în misiuni sub drapel ONU”, dar şi că “anul trecut, un ofiţer român a deţinut cea mai importantă funcţie militară în misiunea ONU din Afganistan”, sau că “.n 2015, o femeie- poliţist român a fost declarată «poliţistul anului» într-o misiune de menţinere a păcii ONU în Haiti”.

„În acelaşi timp, o contribuţie importantă o aduce Serviciul de Protecţie şi Pază. Suntem singura ţară din lume care furnizează ONU unităţi de protecţie apropiată. Nu vorbim de ofiţeri individuali, ci de unităţi .De fiecare dată când secretarul general ONU,  secretarul general adjunct, alţi înalţi oficiali, demnitari ONU călătoresc în spaţii de risc, ei sunt protejaţi de către o echipă de ofiţeri SPP din România. Avem în momentul de faţă două astfel de echipe. Anul trecut acţionau simultan patru astfel de echipe. Centrul de excelenţă al SPP de la Bucureşti este acreditat de ONU şi sunt peste 200 de ofiţeri ONU, din ţări de pe întregul glob, care au fost pregătiţi aici ca ofiţeri de protecţie apropiată”, a mai spus, la MAS Talks, ambasadorul Ion Jinga.

„Deci, în materie de misiuni de menţinere a păcii suntem foarte bine reprezentaţi şi, mai mult decât atât, suntem foarte respectaţi”, a apreciat ambasadorul Jinga.

În ceea ce priveşte angajamentele “la zi” ale României, ambasadorul Ion Jinga a detaliat la MAS Talks: „Din angajamentele care au fost asumate la cel mai înalt nivel în 2015, România are deja evaluată o companie de infanterie, gata să răspundă solicitării ONU. Avem detaşament de deminare. Avem un avion de transport, ca şi contribuţie suplimentară. În materie de poliţie, avem o unitate constituită de poliţie, care este în rezervă şi aşteaptă o solicitare din partea ONU. În cursul anului 2019, aşteptăm evaluarea unui număr de patru elicoptere de transport, pe care România le-a promis pentru misiuni de menţinere a păcii".

(Citeşte un rezumat al declaraţiilor şi vizionează ediţia MAS Talks pe www.monitorulapararii.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici