Ministerul Românilor de Pretutindeni salută activarea mecanismelor europene în cazul legislaţiei din Austria

Ministerul Românilor de Pretutindeni anunţă că a luat notă de decizia Comisiei Europene de a declanşa procedura ce poate conduce la sancţionarea Austriei din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor şi subliniază că mecanismele UE acţionează în spiritul echităţii.

118 afișări
Imaginea articolului Ministerul Românilor de Pretutindeni salută activarea mecanismelor europene în cazul legislaţiei din Austria

Ministerul Românilor de Pretutindeni salută activarea mecanismelor europene în cazul legislaţiei din Austria

„MRP salută activarea mecanismelor europene în cazul legislaţiei din Austria privind prestaţiile sociale. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a luat notă de decizia Comisiei Europene de a deschide împotriva Austriei procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) în speţa indexării alocaţiilor pentru copii. MRP salută faptul că mecanismele şi instituţiile Uniunii Europene acţionează în spiritul echităţii şi al tratamentului egal, principii pe care se bazează piaţa unică europeană. Ministerul îşi exprimă încrederea că procedurile legale prevăzute în asemenea situaţii vor duce la o soluţionare a acestui dosar care, aşa cum MRP a semnalat deja, este unul la nivel european şi cere o rezolvare la nivel european”, transmit reprezentaţii instituţiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană confirmă, prin această decizie, că legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 în Austria, prin care se reduc alocaţiile copiilor cetăţenilor europeni care lucrează în această ţară, în funcţie de statul de rezidenţă al copiilor, încalcă normele UE în materie de securitate socială, precum şi „principiul egalităţii de tratament aplicat lucrătorilor care sunt cetăţeni ai unui alt stat membru, în ceea ce priveşte beneficiile sociale şi fiscale (Regulamentul UE nr. 492/2011)”.

„Pentru cetăţenii români aflaţi în Austria şi care au copiii în România, măsura a însemnat reducerea cu aproximativ 50% a alocaţiilor primite. MRP va continua să trateze cu prioritate situaţia românilor din Austria afectaţi de indexarea alocaţiilor pentru copii, precum şi demersurile şi procedurile iniţiate de forurile europene. Guvernul României a adus tema în atenţie la nivelul UE şi a insistat pe găsirea unor soluţii care să nu discrimineze şi care să respecte valorile comune europene”, mai spun reprezentanţii ministerului.

Reacţia vine după ce, joi, Comisia Europeană a înştiinţat Austria că a declanşat procedura care poate conduce la sancţionare din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari. În replică, Austria a transmis că consideră că noua lege privind alocaţiile copiilor imigranţilor este compatibilă cu reglementările comunitare.

Conform datelor prezentate în 2018 de către autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, Guvernul Austriei a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia de indexare cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii sunt practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici