Ministrul interimar al Transporturilor: Preşedintele nu poate să uzurpeze drepturile şi calitatea premierului Dăncilă

Ministrul interimar al Transporturilor Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, că şeful statului Klaus Iohannis nu poate să urzurpeze drepturile şi calitatea pe care o are premierul Viorica Dăncilă, prin refuzul numirii Olguţei Vasilescu şi Mihai Drăghici ca miniştrii plini la Dezvoltare şi Transporturi.

231 afișări
Imaginea articolului Ministrul interimar al Transporturilor: Preşedintele nu poate să uzurpeze drepturile şi calitatea premierului Dăncilă

Ministrul interimar al Transporturilor: Preşedintele nu poate să uzurpeze drepturile şi calitatea premierului Dăncilă

„Primul gentleman-ladi agreement a fost cel propus de doamna premier Viorica Dăncilă, care a întins o mână, în sensul de a fi o coeziune politică în ceea ce priveşte responsabilitatea României de a prezida Consiliul UE. Nu ştiu ce face preşedintele, dar în niciun caz nu poate să uzurpeze drepturile şi calitatea pe care o are premierul Viorica Dăncilă de a şti pe cine să propună pentru a coordona cele două portofolii. Cred că lucrurile acestea trebuie să se încheie cât mai curând pentru că avem nevoie de normalitate, pentru că avem nevoie de coeziune şi atunci când vorbim de coeziune, normal trebuie să existe şi o coeziune politică”, a afirmat Rovana Plumb, sâmbătă la Antena 3.

Aceasta a adăugat că acţiunea preşedintelui Iohannis trebuie privită în cheia proceselor electorale şi că atât ea, cât şi ministrul interimar al Dezvoltării, Eugen Teodorovici, sunt pregătiţi să gestioneze portofoliile şi politicile în cadrul Preşedinţiei române a Consiliului UE.

„Tot ce se întâmplă la noi acasă trebuie privit în cheia proceselor electorale care se desfăşoară. Există o speranţă că lucrurile vor intra în normalitate în ceea ce înseamnă cele două portofolii. Vreau să transmit mesajul că la nivelul Ppreşedinţiei nu trebuie să existe niciun fel de îngrijorare în ceea ce priveşte gestionarea acestor portofolii. Atât eu, cât şi colegul meu Eugen Teodorovici, care este pe Ministerul Devoltării Regionale, suntem pregătiţi pentru a gestiona politici, Transporturi, respectiv Dezvoltare, dar asta nu înseamnă că oportunitatea numirii celor doi miniştri poate fi interpretată de către domnul preşedinte Iohannis pentru că practic responsabilitatea aparţine practic prim-ministrul Viorica Dăncilă. Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă coordonează tot procesul acesta al Preşedinţiei României a Consiliului UE, ceea ce conduce la ideea că trebuie să se pună stop şi să se intre într-o normalitate, mesaje care de altfel au fost transmise”, a conchis Rovana Plumb.

Klaus Iohannis a semnat pe 7 ianuarie decretele pentru numirea miniştrilor interimari ai Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, Rovana Plumb şi respectiv Eugen Teodorovici.

De asemenea, şeful statului i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă.

Potrivit lui Klaus Iohannis, legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului şi pentru membrii Guvernului atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de exercitare a celor două funcţii de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a adresei premierului Viorica Dăncilă nr. 5/105/10.01.2019, prin care a reiterat propunerea de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a Liei-Olguţa Vasilescu, respectiv de numire în funcţia de ministru al transporturilor a lui Mircea-Gheorghe Drăghici.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, marţi, că sesizarea CCR este ”pasul” pe care trebuie să-l facă în urma refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, dar că decizia trebuie luată în coaliţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici