Ministrul mauritan de Externe: Îmi cer scuze că am părăsit România acum 33 de ani. Simt că am o datorie faţă de această ţară

Ministrul mauritan de Externe, Ahmed Ould Teguedi, a studiat în România şi şi-a cerut scuze, în timpul vizitei pe care o face, luni, la Bucureşti, că a părăsit această ţară, faţă de care a simţit întotdeauna că are o obligaţie.

1349 afișări
Imaginea articolului Ministrul mauritan de Externe: Îmi cer scuze că am părăsit România acum 33 de ani. Simt că am o datorie faţă de această ţară

Ahmed Ould Teguedi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vreau să vă cer scuze că am părăsit ţara dumneavoastră acum 33 de ani (...) Întotdeauna am considerat că am o datorie vizavi de ţara dumneavoastră care m-a pregătit ca un om şi am ajuns la funcţia pe care o ocup acum", a declarat, în limba română, Ahmed Ould Teguedi, în cadrul conferinţei comune de presă cu omologul român, Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe din Mauritania a spus că are "amintiri foarte frumoase" din România şi consideră că poporul român este "în primul rând foarte ospitalier şi foarte deschis". "După ce am plecat acasă întotdeauna am rămas cu amintiri frumoase şi întotdeauna am vrut să joc un rol ca să dezvolt relaţiile bilaterale între ţara mea şi România", a mai spus Teguedi.

Acesta a povestit că, la scurt timp după ce a ajuns ministru, s-a întâlnit la ONU cu Titus Corlăţean, în 2013, căruia i-a comunicat faptul că nu este mulţumit de nivelul de cooperare dintre cele două ţări.

"Eu, când am ajuns la minister, am spus că nu sunt mulţumit de nivelul de cooperare cu România şi, din cauza asta, domnul ministru m-a invitat şi mi-a spus să vin să discutăm toate subiectele astea şi am venit aici ca să vă spun că vin cu un entuziasm, cu sufletul, cu tot, ca să ridicăm această cooperare", a spus şeful diplomaţiei din Mauritania.

Totodată, el s-a arătat nemulţumit de faptul că România exportă produse piscicole din Mauritania prin intermediari, precizând că vor exista discuţii în acest sens, pentru un comerţ direct.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat că Ahmed Ould Teguedi este "un foarte bun prieten şi cunoscător al României", fiind "un distins absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Planifcare, Cibernetică Economică", pe care a absolvit-o în 1981.

"Este un motiv de mândrie şi pentru noi pentru că este o contribuţie a şcolii româneşti, în speţă ASE, la o pregătire profesională remarcabilă care a determinat o ascensiune în ierarhia politică din ţara dvs", i-a spus Corlăţean omologului din Mauritania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici