Mitrea: Suspendarea preşedintelui Băsescu, eroare majoră a PSD

Miron Mitrea susţine, într-o postare de pe blogul personal în care face o analiză a evoluţiei PSD în ultimii ani, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost, în 2007, o eroare majoră a social-democraţilor.

21 afișări
Imaginea articolului Mitrea: Suspendarea preşedintelui Băsescu, eroare majoră a PSD

Mitrea: Suspendarea preşedintelui Băsescu, eroare majoră a PSD (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Mitrea susţine, în postare, că o primă eroare a PSD a fost înlăturarea lui Adrian Năstase de la conducerea partidului, în 2006, şi cedarea conducerii Camerei Deputaţilor.

"O a doua eroare majoră a fost acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Acţiunea a făcut parte dintr-un complex strategic mai amplu care a avut ca efect scoaterea PDL de la guvernare şi trecerea sa în Opoziţie. O primă consecinţă a fost că PSD a fost nevoit până la sfârşitul mandatului 2004-2008 să sprijine, în mod netransparent, guvernul liberal, asumându-şi în acest mod importante costuri negative ale guvernării şi deschizând calea PDL de a se manifesta înaintea alegrilor ca principală forţă a Opoziţiei", scrie Mitrea pe blogul său.

El adaugă că acţiunea de suspendare a preşedintelui şi eşecul de la referendum au condus astfel la relansarea PDL şi a lui Traian Băsescu, care înainte de aceste evenimente se aflau în cea mai gravă criză de credibilitate publică.

"O a treia eroare de strategie a fost managementul deficitar al alianţei de guvernare cu PDL. Negocierea inabilă a portofoliilor ministeriale, continua oscilaţie între putere şi opoziţie, precum şi acceptarea cu foarte puţin timp înainte de ieşirea de la guvernare a unor pachete legislative controversate au contribuit major la pierderea alegerilor prezidenţiale", scrie Mitrea.

El precizează că după cinci ani petrecuţi în opoziţie, PSD nu a reuşit să genereze un proiect politic bine articulat pe principiile stângii democratice.

"Lipsa de consecvenţă, numeroasele oscilaţii şi reorientări ale discursului şi strategiei au dezorientat electoratul partidului. În timp ce Traian Băsescu şi PDL propun o reformă a statului cu accente autoritare de dreapta, PSD nu a fost pregătit să solicite electoratului sprijinul pentru un model social democrat al reformei societăţii româneşti. Am acceptat cu usurinţă proiectul unui stat slab, fără funcţii de echilibru social, un stat cu un control parlamentar diminuat şi cu o prevalenţă exacerbată a funcţiei prezidenţiale", se arată în postare.

Mitrea afirmă că PSD nu are şi nu poate avea vocaţia de a fi un partid de rangul doi în România.

"Majoritatea cetăţenilor noştri, la fel ca în oricare alt stat al Uniunii Europene, au aspiraţii şi nevoi ce impun proiecte politice de stânga. PSD are datoria să fie expresia politică a acestei realităţi sociale. Niciun alt partid din România nu are un potenţial electoral mai mare decât noi. Este timpul să redobândim încrederea şi sprijinul acestor oameni. În perioada următoare, marea provocare pentru PSD este tocmai readucerea în spaţiul său politic a electoratului activ de stânga. Altfel, procesul de erodare a bazei noastre electorale se va amplifica şi revenirea la putere nu se va mai putea face decât în condiţia de partid cu statut secundar", scrie social-democratul.

Fostul ministru susţine că viitorul Congres "trebuie să scoată în evidenţă cu claritate şi pregnanţă identitatea de stânga" a PSD.

"Este nevoie de o nouă viziune politică, de un nou mod de abordare a actului guvernării şi de o nouă echipa de conducere a partidului", se arată în postare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici