Nicolai, Vălean şi Weber, primele pe lista PNL pentru PE, Cioroianu şi Dăianu lipsesc

Norica Nicolai ocupă primul loc pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, urmată de Adina Vălean şi Renate Weber, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, precizând că pe lista pentru PE nu figurează Daniel Dăianu şi Adrian Cioroianu.

25 afișări
Imaginea articolului Nicolai, Vălean şi Weber, primele pe lista PNL pentru PE, Cioroianu şi Dăianu lipsesc

Nicolai, Vălean şi Weber, primele pe lista PNL pentru PE, Cioroianu şi Dăianu lipsesc

Crin Antonescu a anunţat, după şedinţa Consiliului Naţional Executiv al PNL, în care a fost stabilită lista finală a candidaţilor partidului la europarlamentare, că princpiul care a stat la baza elaborării acesteia a fost cel al continuităţii europarlamentarilor.

Lista PNL pentru PE va fi deschisă de vicepreşedintele partidului Norica Nicolai, Antonescu spunând că aceasta este o personalitate cu notorietate şi susţinere. Ea este urmată de Adina Vălean şi de Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi. Următorii pe listă sunt Ben Oni Ardelean (6), Ovidiu Silaghi (7), Magor Csibi (8), Cătălin Ţurliuc (9), Crisitian Cojocaru (10), Ionel Muscalu (11), Radu Surugiu (12), Radu Puşcariu (13), Adrian Ciocănea (14), Eduard Hellvic (15), Roberto Dietrich (16), Camelia Ghiveciu (17), Eduard Kmen (18), Alexandru Morţun (19), Adrian Nichita Oros (20), Titus Poenaru (21), Ionuţ Popescu (22), Gabriel Săvulescu (23), Adrian Tase (24), Ioan Timiş (25), pe Horia Toma (26), Tiberiu Bărbuleţiu (27), Dumitru Cosmescu (28), Cristian Anghel (29), Ovidiu Zamfirescu (30), Lucian Ionescu (31), Ludovic Orban (32) şi Varujan Vosganian (33). Liberalii au validat şi opt candidaţi de rezervă: Ioan Georgevici, Mircia Munteanu, Romeo Stavarache, Relu Fenechiu, Radu Roatiş, Doina Carp, Hubert Thuma şi Călin Viorel.

Lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare a fost votată de liberali, potrivit lui Crin Antoenscu, prin vot secret, cu 44 de voturi "pentru" şi 21 de voturi " împotrivă".

Lipsesc Dăianu şi Cioroianu

De pe lista PNL lipesesc Adrian Cioroianu şi Daniel Dăianu. Antonescu a aspus că Cioroianu a refuzat locul opt pe listă. În cea ce îl priveşte pe Daniel Dăianu, liderul PNL a spus că există diferenţe fundamentale de viziune politică şi economică între partid şi fostul ministru al finanţelor.

"În legătură cu Daniel Dăianu, noi avem toată preţuirea pentru competenţa sa profesională, pentru dimensiunea academică a activităţii domniei sale. Între un partid politic şi un reprezentant al său însă trebuie să existe un tip de asociere minimală, fără de care colaborarea nu poate continua. Există diferenţe fundamentale - şi de viziune de politică, şi de viziune de politică economică - între noi şi domnul Dăianu. Există, de asemenea, o diferenţă majoră între modul în care înţelegem noi legătura între un europarlamentar şi un reprezentant al său (al PNL - n.r.) pentru care partidul a lucrat pentru a obţine locul respectiv. Păstrăm tot respectul pentru Daniel Dăianu ca profesionist, ca om, încetăm aici colaborarea parlamentară. La nivelul PE, PNL trebuie să trimită liberali şi reprezentanţi ai PNL", a apreciat preşedintele PNL.

El a menţionat că, dacă va putea, PNL îl va susţine pe fostul ministru de finanţe în diverse împrejurări, ca de exemplu "pentru conducerea BNR", lucru pe care îl va face "cu mare plăcere, pentru că acolo Dăianu nu va reprezenta un partid şi va putea să-şi pună în valoare, pentru instituţia respectivă, care nu are un caracter politic, partinic, toată competenţa sa".

Întrebat care este diferenţa între Renate Weber şi Daniel Dăianu, ţinând cont că ambii vin din afara partidului, şi doar Weber se află pe listă, Antonescu a explicat că Daniel Dăianu a avut o altă poziţie faţă de Weber, poziţie care nu putea fi asumată de PNL, sugerând că Dăianu nu s-a implicat.

Despre Cioroianu, Antonescu a spus că "domnia sa a socotit inacceptabil locul opt" propus iniţial, şi ca atare "a refuzat această plasare" şi liberalii au refăcut lista.

El a menţionat că liderii PNL au avut o discuţie cu toţi candidaţii pentru locurii semnificative "cu foarte mulţi preşedinţi de organizaţii, membrii ai organismelor de conducere", inclusiv cu Daniel Dăianu".

Liderul liberal a precizat că PNL mizează pe o cotă de 20%, adică pe 7 sau 8 locuri în Parlamentul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici