Norica Nicolai: România a dovedit suficient de multă determinare în reforma judiciară

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că România a dovedit suficient de multă determinare în reforma judiciară, ea menţionând în acest sens adoptarea Codurilor civil şi penal.

13 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai: România a dovedit suficient de multă determinare în reforma judiciară

Norica Nicolai: România a dovedit suficient de multă determinare în reforma judiciară (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Nu e un proces care să se desfăşoare ultrarapid, în procedură de urgenţă, pentru că este un proces care trebuie să se adreseze unei perioade îndelungate de timp. Dacă vom proceda la modificări imediat este antireformă, nu e reformă", a comentat solicitarea făcută de Comisia Europeană ca România să arate o mai mare determinare în reforma judiciară.

Nicolai a spus că este nevoie de o mai mare determinare în angajarea de judecători şi în pregătirea lor. "Dacă în continuare vom lucra la nivelul de blocaj, ca până acum, nu vom reuşi să facem nimic în aplicarea legii", a apreciat ea.

Europarlamentarul liberal s-a declarat de acord cu menţiunea făcută de Comisia Europeană că trebuie să fie revizuite competenţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, despre care Nicolai a arătat că este o instanţă supraaglomerată, care tinde să devină o instanţă ordinară, ceea ce blochează foarte mult procesele, ca durată şi ca eficienţă.

"În ceea ce priveşte ANI, în măsura în care decizia a fost a Parlamentului şi decizia este naţională, nu există directive, trebuie să se procedeze în raport de noile competenţe la o aplicare foarte corectă, rapidă şi eficientă a legii", a mai afirmat Norica Nicolai.

CE a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raportu anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici