Octavian Bot: Propunerea de excludere a venit pentru un pamflet în care răspundeam unor jigniri

Deputatul Octavian Bot a declarat luni pentru MEDIAFAX că propunerea de excludere a sa din PNL a venit în urma unui pamflet publicat de el, ca răspuns la o serie de jigniri din partea unor lideri ai filialei Bihor, menţionând că una dintre valorile supreme ale PNL trebuia să fie "toleranţa".

378 afișări
Imaginea articolului Octavian Bot: Propunerea de excludere a venit pentru un pamflet în care răspundeam unor jigniri

Octavian Bot (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

Deputatul PNL a fost întrebat dacă a fost informat despre propunerea de excludere din partid.

"Nici nu am fost întrebat, nici nu mi s-a adus la cunoştinţă, bănuiam că va exista o asemenea propunere din partea filialei Bihor. Una dintre valorile supreme ale liberalismului este toleranţa, iar ca să excluzi un deputat din PNL pentru că am scris un pamflet în care nu am spus decât adevărul... Eu nu cred că fără să fiu ascultat se poate lua o asemenea decizie corectă", a susţinut Bot.

Deputatul a precizat că decizia privind excluderea sa a fost formulată în baza unui articol pamflet, publicat într-un ziar local şi denumit "Perdantul şi Popa prostu'".

Deputatul a precizat că respectivul pamflet l-a scris ca urmare a mai multor jigniri din partea liderilor filialei PNL din Bihor, inclusiv din partea preşedintelui acestei organizaţii Cornel Popa.

"M-au făcut prost, m-au făcut caz patologic, m-au făcut un terminat, ceea ce eu am răspuns într-un târziu", a mai afirmat Bot.

Biroul Politic Central al PNL a votat, luni, propunerile pentru excluderea din partid a primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a deputatului Octavian Bot, urmând ca decizia finală în acest caz să fie luată de către Delegaţia Permanentă a partidului, convocată în 21 ianuarie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, luni, că pentru şedinţa BPC au fost înregistrate două solicitări de excludere din partid, formulate de filiale ale PNL.

"S-au făcut două propuneri de excludere, a primarului Cătălin Cherecheş de la Baia Mare – propunere făcută de Biroul Judeţean Maramureş – şi excluderea domnului Octavian Bot, făcută de preşedintele organizaţiei Bihor, Cornel Popa", a susţinut Antonescu, în momentul în care a părăsit şedinţa conducerii PNL.

Ulterior, în absenţa liderului PNL, conducerea partidului a decis să aprobe propunerile privind excluderea celor doi.

Proaspăt ales deputat de Bucureşti, fostul deputat PDL Octavian Bot, trecut la PNL la începutul anului 2012, în urma unei negocieri cu preşedintele partidului Crin Antonescu, în schimbul votului dat pentru căderea Guvernului Ungureanu, a publicat, în 14 decembrie, într-un cotidian local din Oradea, în regim publicitar, un text marcat ca atare, în care îi etichetează pe liderii şi membrii PNL Bihor care i-au refuzat o candidatură în Oradea drept "proşti”, "ciumeţi" şi "slugi".

Marcat cu însemnul specific publicităţii, textul se intitulează "Perdantul şi Popa prostu", fiind conceput sub forma unei scrisori deschise pe care Octavian Bot, politician trecut din 1990 până în 2012 prin nouă partide, se adresează liderilor şi membrilor PNL Bihor, afirmând că preşedintele organizaţiei PNL Bihor şi al Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, preşedintele organizaţiei municipale Oradea şi primar al Oradei, Ilie Bolojan, deputatul Lucia Varga şi senatorul Cristian Bodea, nu sunt liberali autentici, că nu au cultură generală şi nici cultură politică.

"Cred că, dacă le-ai face o poză de grup lui Popa, Bolojan şi Varga, s-ar putea ilustra cu ea coperta romanului lui Dinu Săraru «Nişte ţărani», iar poza lui Bodea ar putea fi pusă pe romanul lui Dostoievski «Idiotul»".

În finalul scrisorii deschise, Octavian Bot îşi exprimă satisfacţia că a câştigat la Bucureşti un al patrulea mandat de deputat, cu un scor de 61,49 la sută, şi ironizează conducerea PNL Bihor care i-a refuzat candidatura în plan local.

"Cred că nu este mai puţin onorant să fii deputat de Bucureşti, decât să fii deputat de Pomezeu-Beiuş. Ciumeţilor, adio şi n-am cuvinte!", încheie Bot.

Contactat atunci de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a spus că îi este "jenă" să comenteze "poziţia unui frustrat".

"Mie îmi este jenă să comentez poziţia unui frustrat care s-a plimbat în atâtea partide şi care este exact aşa cum îl caracteriza unul dintre colegi: un aruncător de rahat, care împrăştie mereu cu mizerie în cei care, vezi Doamne, nu îi apreciază tăria de caracter, cultura şi inteligenţa. Ce să mai zic?... Cred doar că acest caz va intra automat în analiza Comisiei de Etică a partidului. Chiar dacă un asemenea personaj ar trebui să fie ignorat, de data asta totuşi a mers prea departe", a spus liderul PNL Bihor.

Membru succesiv în nouă partide de-a lungul ultimilor 23 de ani, justificându-şi trecerea de la o formaţiune la alta prin faptul că acestea "au trădat electoratul" şi că el este un "om de dreapta", Octavian Bot a fost ales în 2008 deputat PDL. În luna ianuarie 2012, Bot a plecat din PDL după o negociere directă cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarând că, în schimbul trecerii sale la PNL şi al susţinerii USL la votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PDL, acesta i-a garantat o candidatură în acelaşi colegiu din Oradea în care fusese ales cu patru ani în urmă.

În toamnă însă, când Bot şi-a depus candidatura pentru a fi nominalizat ca reprezentant al PNL şi apoi al USL în Colegiul 9 Oradea, el nu a întrunit niciun vot din partea membrilor conducerii PNL Oradea. Ulterior, el şi-a manifestat dorinţa de a candida în Colegiul 2 Senat Aleşd-Beiuş-Ştei, dar din partea organizaţiei PNL Bihor a primit doar un singur vot, pe al său.

Ca urmare, Bot a negociat din nou cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, obţinând o nominalizare în Bucureşti, în Colegiul 8 din Sectorul II.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici